„Din nou, repun pe tapet problema unei legi a graţierii şi amnistierii, care este necesară, după părerea mea, pentru ca infractori primari pentru infracţiuni mici, pentru mici găinării să poată fi puşi în libertate. Desigur, cei care au fost condamnaţi pentru corupţie, pentru dare de mită, luare de mită, trafic de influenţă, violuri, omoruri, infracţiuni grave, ei nu vor beneficia de prevederile unui act de clemenţă, dar cei care pentru prima dată, în marea lor majoritate tineri, au săvârşit un furt mic, o găinărie mică, au fost condamnaţi la pedepse până la trei ani de zile, cred că este şi interes social şi e o şansă pentru ei ca partea de pedeapsă care n-a fost încă executată să fie graţiată”, a declarat consilierul onorific al premierului Ponta, Gyorgy Frunda, la Radio France Internationale.
Întrebat dacă soluţia ar fi construcţia de închisori, Gyorgy Frunda a răspuns: „Şi dvs. vă gândiţi numai la închisori. Pedeapsa nu trebuie să fie numai cu închisoarea. Pedepsele pentru infracţiunile mici, pentru infracţiuni primare pot fi diverse, de la munca în interesul comunităţii, trebuie să inventăm o pedeapsă care să poată fi executată acasă şi în cazuri deosebite să fie închisoarea clasică. Şi da, trebuie construite nişte închisori în România, pentru că avem prea mulţi oameni în puşcării”.
Deţinuţii au dreptul la condiţii decente, apreciază consilierul onorific al premierului: „Nu numai că trebuie să fie condiţii umane, el (deţinutul-n.r.) îşi execută acolo pedeapsa, dar are dreptul la nişte condiţii decente şi societatea are interesul ca având aceste condiţii, ca având posibilitatea unei educări, unei reprofilări profesionale, atunci când iese din puşcărie, a doua oară să nu mai ajungă acolo. Or statisticile ne arată în România că din infractorii primari, cei care au fost condamnaţi prima dată în viaţa lor, mulţi ajung a doua oară în puşcărie şi nu de puţine ori datorită legăturilor, prieteniilor pe care le încheie în puşcărie”.
- Advertisement -