spot_img
5.8 C
București
marți, noiembrie 5, 2024
AcasăAnalizeRomânii câștigă lei, dar plătesc la nivel de euro

Românii câștigă lei, dar plătesc la nivel de euro

-

- Reclama -

Impozitarea marilor companii după legile Uniunii Europene, dar și chestiunea ordonanței de urgență 114, emisă de cabinetul Dăncilă la finele anului 2018, au ținut capul de afiș al ediției de miercuri, 6 februarie, a emisiunii săptămânale „Cafeneaua politică” moderată de jurnalistul Horia Alexandrescu.

- Reclama -

Vladimir Ionaș, analist politic și sociolog totodată, a criticat faptul că românii plătesc în prezent o serie de produse și servicii în echivalentul în lei al monedei europene, deși oficial țara noastră nu a adoptat moneda europeană, acest lucru începând să funcționeze cel mai devreme din 2024. El a precizat că problema principală pentru românul de rând nu o constituie mediatizata impozitare a băncilor, „instituții care nu se bucură de prea multă simpatie din partea cetățenilor”, ci chestiunea echivalenței leu-euro. Ionaș a avertizat că acest fenomen nu se înregistrează în țări
vecine cu România, cum ar fi Ungaria sau Bulgaria, acolo unde moneda națională face legea. El a adăugat că acceptarea unor împrumuturi bancare consistente în euro sau a plății abonamentelor de telefonie mobile, echivalate tot în euro, au adus multinaționalelor câștiguri substanțiale. Analistul a mai spus că în timp ce în România un împrumut bancar imobiliar pe 20 de ani e returnat cu de două ori suma împrumutată, în Franța un împrumut similar atrage o dobândă de doar 20%.

- Advertisement -

La rândul său, Ministrul Mediului de Afaceri, Radu Oprea, prezent și el în platou, a arătat că o posibilă explicație a acestei practici o constituie „angajamentul României de a accepta Euro, odată cu intrarea în UE” și ca atare s-a încercat o familiarizare anticipată cu moneda europeană.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img