Întâlnirea preşedintelui SUA, Donald Trump, cu liderul din Coreea de Nord, Kim Jong-Un, a generat doar rezultate simbolice, însă nimic concret, atrag atenţia specialişti în relaţii internaţionale citaţi de agenţiile Reuters şi Associated Press.
Donald Trump şi Kim Jong-Un au anunţat marţi, cu ocazia întrevederii istorice din Singapore, angajamentul denuclearizării Peninsulei Coreea, Washingtonul semnalând intenţia oferirii unor garanţii de securitate Phenianului. Până de curând, cele două părţi se ameninţau reciproc cu distrugerea. „Preşedintele Trump s-a angajat să ofere garanţii de securitate Coreei de Nord, iar liderul nord-coreean Kim Jong-Un a reiterat angajamentul ferm de a realiza denuclearizarea Peninsulei Coreea„, se arată în comunicatul comun difuzat după întrevedere.
Analişti politici citaţi de agenţia Reuters avertizează că summitul a produs doar rezultate simbolice, însă nimic concret. „Nu este clar dacă vor urma noi negocieri în sensul atingerii obiectivului denuclearizării„, a declarat Anthony Ruggiero, expert la Fundaţia pentru Apărarea Democraţiei, cu sediul în Washington. „Rezultatul pare a fi o reeditare a momentului în care negocierile au rămas acum peste zece ani, fără a fi un pas major înainte„, a subliniat el.
Declaraţia comună nu conţine nicio referire la sancţiunile internaţionale impuse Coreei de Nord, nici la un viitor tratat de pace după războiul intercoreean din 1950-1953. China a exprimat speranţa că Statele Unite şi Coreea de Nord vor stabili modalităţile denuclearizării Peninsulei Coreea. „Trebuie să fie stabilit un mecanism de pace pentru Peninsula Coreea, trebuie anulate rezonabilele preocupări de securitate„, a declarat un reprezentant al Administraţiei de la Beijing, Wang Yi.
„Donald Trump şi Kim Jong-Un nu au reuşit să ajungă la tipul de acord pe care preşedintele SUA îl cerea de mult timp fiindcă îl considera necesar pentru oprirea programului atomic nord-coreean. Luni întregi, Donald Trump i-a criticat pe foştii preşedinţi americani, acuzându-i de eşecul impardonabil în soluţionarea riscului nuclear nord-coreean. Acum, Donald Trump a anunţat semnarea unui acord complet cu Kim Jong-Un în sensul denuclearizării, dar acordul se conturează a fi mai slab decât eşecurile predecesorilor săi„, comentează agenţia Associated Press.
„Toate aceste lucruri pe care Donald Trump le pune pe masa negocierilor sunt concesii, în schimbul unor promisiuni vagi făcute de nord-coreeni. Textul declaraţiei comune este slab, vag şi îngrijorător„, consideră Paul Haenle, fost membru al Consiliului Naţional de Securitate de la Casa Albă în mandatele preşedinţilor Barack Obama şi George W. Bush.