spot_img
3.7 C
București
luni, noiembrie 25, 2024
AcasăhighlightGorghiu: Vom discuta cu Geoană și UNPR dărâmarea Guvernului

Gorghiu: Vom discuta cu Geoană și UNPR dărâmarea Guvernului

-

Președintele PNL Alina Gorghiu a vorbit vineri într-un interviu acordat României Libere despre negocierile pentru dărâmarea guvernului Victor Ponta și pentru formarea unei posibile viitoare majorități. Gorghiu a admis că va negocia cu grupul condus de Mircea Geoană și Marian Vanghelie, dar și cu UNPR. De asemenea, ea admis că cele două grupări pot participa la formarea unei noi majorități guvernamentale.

- Reclama -

FRAGMENT DIN INTERVIUL ACORDAT COTIDIANULUI ROMANIA LIBERĂ DE ALINA GORGHIU, PREȘEDINTE PNL:
RL: Pentru ca o moțiune de cenzură inițiată de PNL să poată trece aveți nevoie și de voturile disidenților din PSD, dar Mircea Geoană, liderul acestora, vrea „o guvernare paritară între noul PSD și noul PNL“. Negociați această variantă?

- Advertisement -

A.G.: Fiecare parlamentar știe exact ce planuri are și cum va vota la o moțiune de cenzură. Pentru noi cel mai important lucru este ca această guvernare PSD să-și termine agonia cât mai repede și îi vom ajuta cât putem, dacă nu vor reuși printr-o implozie în PSD.

RL: De ce ar vota moțiunea de cenzură a PNL, de pildă, oamenii lui Mircea Geoană și ai lui Marian Vanghelie, dacă ei nu câștigă nimic?

- Advertisement -

A.G.: Răspunsul meu nu-l vizează doar pe Mircea Geoană, ci pe fiecare parlamentar în parte: suntem deschiși dialogului cu ei și discutăm despre îndepărtarea guvernului PSD. În acest moment, refuzăm să negociem orice fel de vot pe funcții guvernamentale și orice alt troc politic. Ca atare, toți parlamentarii care vor dori să voteze în favoarea moțiunii, inclusiv dl Geoană, o vor face pentru binele românilor, pentru agenda publică și pentru că au înțeles cât de toxic este un guvern lipsit de credibilitate și de scrupule.

RL: În acest caz, negocierile despre care ați spus zilele acestea că se poartă cu diverși parlamentari și grupuri din interiorul Legislativului de la ce pornesc?

A.G.: Sunt discuții, ar fi prea mult să le spunem negocieri. Sunt discuții pe care le purtăm cu toți parlamentarii și care au la bază susținerea moțiunii de cenzură. Constituțional vorbind, moțiunea este un gest politic care sancționează un guvern. Vom avea un argument mult mai puternic în momentul în care vom finaliza programul de guvernare și atunci colegii noștri s-ar putea pronunța în cunoștință de cauză pro sau contra acestuia. Am ferma convingere că sunt deja mulți parlamentari care și-au format deja un punct de vedere, în funcție de prestația premierului, în funcție de ultimele acțiuni ale Guvernului și chiar în funcție de sentimentele pe care le au față de Victor Ponta.

RL: Aveți discuții și cu UNPR?

A.G.: Până acum nu am demarat nici un fel de discuții cu colegii din UNPR.

RL: Veți avea?

A.G.: Da, cu absolut toți parlamentarii care vor înțelege că un vot pentru moțiunea de cenzură este un vot pentru a da jos un guvern ilegitim. Dar nu vom negocia voturi contra funcții.

RL: Excludeți din start formarea unui guvern din care să facă parte și alte forțe politice în afară de PNL, de pildă, UNPR sau Mircea Geoană și oamenii lui?

A.G.: Nu exclud nimic pentru că ar fi un gest de imaturitate politică să punem problema acum, înainte de a avea finalizat programul de guvernare. Nu putem vorbi încă de o majoritate parlamentară sau de felul în care va arăta Executivul. Nu am vorbit nici în interior despre eventuale nume pentru viitorul cabinet.

RL: Deci, dacă nu excludeți, înseamnă că există și această posibilitate.

A.G.: În teorie există, într-adevăr, toate posibilitățile, dar ce se va întâmpla în practică vom vedea după ce terminăm programul de guvernare.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img