spot_img
4 C
București
vineri, noiembrie 22, 2024
AcasăAnalizeAmbasadorul german la București: ANTICORUPTIA NU TREBUIE FOLOSITA IN INTERESUL UNUI PARTID...

Ambasadorul german la București: ANTICORUPTIA NU TREBUIE FOLOSITA IN INTERESUL UNUI PARTID ORI AL UNOR PERSOANE

-

- Reclama -

COMENTARIU DE BOGDAN TIBERIU IACOB (PRELUARE INPOLITICS)

Un interviu absolut remarcabil al ambasadorului german la București, Cord Meier-Klodt, pare să marcheze nevoia ieșirii României din paradigma ”antikorruption uber alles”. S-a ajuns prea departe, spune neamțul, mai sunt și alte teme, încă mai importante, care trebuie dezbătute, mai ales cele externe. În plus, avertizează Klodt la Digi 24,”nu sunt de o parte unii care au dreptate şi de cealalată alţii care nu au”, iar combaterea corupției nu trebuie să se facă ”în interesul unui partid ori al unor persoane, ci strict în interesul țării”.

”Ce am observat, şi am regretat într-o oarecare măsură, este că discuţiile interne despre chestiuni ca reforma justiţiei şi altele au început să polarizeze societatea, sfera politică şi societatea. Într-o anumită măsură, vorbeam mai devreme despre discuţiile aprinse, este necesar, pentru a ajunge la un nou echilibru, sau un echilibru dezirabil pentru societatea română. Dar într-o anumită măsură a şi deviat poate prea mult atenţia de la problemele la nivel european şi internaţional. (s.n.)

REFORMA JUSTITIEI A POLARIZAT SOCIETATEA SI A DEVIAT ATENTIA DE LA PROBLEMELE INTERNATIONALE

Eu am încurajat întotdeauna partenerii să caute soluţii la chestiunile care pot uni societatea în loc să o dezbine. Este un proces dificil, mai ales acum, după cum citesc în ziare, dar atât cât văd eu, în chestiunile principale, există spaţiu suficient de mult pentru a ajunge la un echilibru acceptabil între diferitele interese, dacă se doreşte.(s.n.) Şi în lumina acestor oportunităţi, a preşedinţiei Consiliului UE de anul viitor, aş încuraja foarte mult toate părţile implicate să caute aceste soluţii pragmatice, rezonabile la aceste probleme” spune ambasadorul.

ANTICORUPTIA NU TREBUIE FOLOSITA IN INTERESUL UNUI PARTID ORI AL UNOR PERSOANE

Vorbind despre lupta împotriva corupţiei, a terorismului, despre securitatea în Europa, Klodt mai spune:
”Noi, Germania, şi cred că e valabil şi pentru alte ţări partenere, nu am văzut niciodată acest proces de reforme în termeni de alb şi negru. Nu sunt de o parte unii care au dreptate şi de cealalată alţii care nu au. De asemenea, înţelegem exact că lupta împotriva corupţiei nu este doar lupta împotriva corupţiei, e şi lupta împotriva cauzelor acesteia. Este vorba de buna guvernare, multe chestiuni legate de aceasta. Anumite lucruri trebuie corectate în decursul anilor, instituţiile trebuie să găsească un echilibru adecvat al puterilor, înţelegem şi acest lucru. Dar, mă întorc la ce am spus mai devreme, trebuie să se facă cu scopul de a schimba sistemul în interesul ţării şi nu al unui partid, al unor interese personale sau altele”(s.n.).

MARILE PROBLEME ALE U.E.: SUA, RUSIA, CHINA

Ambasadorul explică și care sunt temele care ar trebui să preocupe politicienii români în acest moment: cele ținînd de reorganizarea și de viitorul UE.

”Cred că lucrurile au ajuns acum în punctul în care această chestiune a devenit urgentă. De ce? Cred că toţi trebuie să cădem de acord că dacă Europa rămâne aşa cum este, îşi va pierde impactul asupra evenimentelor internaţionale. Dacă nu devenim mai buni, atunci nu vom reuşi să influenţăm evoluţiile globale şi internaţionale aşa cum ar trebui, ci aceste probleme ne vor influenţa pe noi. Aş putea enumera multe chestiuni, de la influenţa tot mai mare a Chinei la unele ţeluri ale Statelor Unite, aliatul şi partenerul nostru apropiat, la rolul Rusiei şi aşa mai departe(…)Şi cred că momentul în care trebuie să fim cu toţii pe aceeaşi poziţie şi să contribuim la formarea politicii în Europa, pentru a menţine unitatea, este şi momentul să ne exprimăm îngrijorările şi să vorbim despre valori. Nu pot să spun cu exactitate cum ar trebui făcut acest lucru, dar cred că toţi putem fi de acord că sancţiunile, mai ales între parteneri, nu ar fi o soluţie fericită.(s.n.)Sperăm că putem ajunge la un consens că trebuie să avem un acord asupra valorilor comune în Europa(…) Ideea de bază a UE a fost să alăture statele economic şi politic, pentru a asigura pacea pe termen lung. Indiferent de evoluţiile ulterioare ale lumii, fundamentul acestei construcţii trebuie să fie cunoscut şi urmat de toţi membrii blocului comunitar” mai spune diplomatul.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img