spot_img
4 C
București
vineri, noiembrie 22, 2024
AcasăAnalizePolonia și Ungaria: dezvoltarea infrastructurii şi asigurarea securităţii energetice

Polonia și Ungaria: dezvoltarea infrastructurii şi asigurarea securităţii energetice

-

- Reclama -

La întâlnirea prezidenţială maghiaro-polonă, desfăşurată  la Veszprém, au fost abordate în primul rând dezvoltarea infrastructurii şi asigurarea securităţii energetice, a declarat János Áder, preşedintele Ungariei, după consfătuirile avute cu omologul său polon, transmite agenția maghiară de știri MTI.

Cei doi şefi de stat s-au întâlnit la Veszprém, cu ocazia zile prieteniei maghiaro-polone. La conferinţa de presă comună ce a urmat convorbirii dintre preşedinţi, János Áder a explicat:

Întâlnirile prezidenţiale organizate anual abordează teme
recurente, şi cu această ocazie se trece în revistă progresele
înregistrate în cauzele comune. Printre temele dezbătute a fost
dezvoltarea infrastructurii care este de interes pentru întreaga
macroregiune, crearea coridoarelor de comunicaţii, asigurarea
securităţii energetice, precum şi investiţiile legate de Iniţiativa
celor Trei Mări.

- Reclama -

Potrivit preşedintelui Ungariei, este o străduinţă comună în privinţa dezvoltării infrastructurii crearea a două coridoare majore de transport care au capetele în Polonia, respectiv în Europa de Sud. Legat de acestea, Ungaria va trebui să construiască în anii următori câte un tronson între localităţile Mosonmagyaróvár şi Rajka, Miskolc şi frontiera maghiaro-slovacă, respectiv Deberecen şi frontiera româno-maghiară, a punctat János Áder.

- Advertisement -

Referitor la securitatea energetică preşedintele ungar a relatat că toate ţările europene se străduiesc să asigure achiziţionarea ţiţeiului şi a gazelor naturale din mai multe surse şi să creeze condiţiile necesare pentru realizarea acestui deziderat. În acest scop trebuie construite conducte, trebuie
interconectate reţelele şi asigurată bidirecţionalitatea conductelor. În acest sens, Polonia a făcut un pas mare prin construirea unui terminal de gaze naturale lichefiate (GNL) în nord, a spus János Áder, adăugând că ar fi bine dacă şi în Croaţia s-ar construi terminalul GNL, dar lucrările nu au început încă.

Potrivit lui Áder, au fost abordate şi dezvoltările infrastructurale legate de Iniţiativa celor Trei Mări, adică necesitatea de a identifica nevoile comune şi de a crea un fond de finanţare comun pentru a se putea demara investiţiile conforme cu interesele celor 13 ţări participante.

- Advertisement -

La o întrebare referitoare la negocierile dintre Polonia şi Comisia Europeană, János Áder a răspuns: ne întrebăm, dacă Poloniaşi Comisia vor ajunge la un compromis, deocamdată negocierile sunt
în curs. Ungaria a spus clar şi răspicat că “nu va fi de acord cu nici o procedură injustă în privinţa Poloniei”, iar Varşovia poate conta pe veto-ul Ungariei, indiferent de ce acuze nedrepte ar dori
cineva să-i aducă, a subliniat preşedintele ungar.

Cu privire la proiectul de conducte Nord Stream II, şeful statului maghiar a subliniat că opinia Ungariei este aceeaşi, Ungaria ar dori o decizie conformă cu reglementările Uniunii
Europene, care satisface cerinţa securităţii energetice, nu aplică standarde duble şi serveşte intereselor pe care le au statele membre în domeniul securităţii energetice.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img