Ministrul Culturii şi Identităţii Naţionale, George Ivaşcu, a decis reorganizarea Departamentului Identitate Naţională, cu atribuţii în organizarea Centenarului Marii Uniri, în vederea creşterii eficienţei, expertizei şi profesionalizării activităţii acestuia şi revocarea din funcţie a secretarului de stat Paul Claudiu Cotîrleţ, informează un comunicat al MCIN, transmis miercuri AGERPRES.
Paul Claudiu Cotîrleț are 29 de ani și, din luna noiembrie 2017, conducea Departamentul Centenar, având funcția de secretar de stat în Ministerul Culturii. Este fiul chirurgului Adrian Cotîrleț, managerul Spitalului de Urgență din Moinești, județul Bacău. Familia sa deține și singurul spital privat din zonă. A fost șef de cabinet al senatorului Niculae Bădălău (actualmente președinte executiv al PSD), iar în vara lui 2017 − fiindcă primarul din Moineşti fusese ales senator − a candidat din partea PSD pentru primăria oraşului său natal. A pierdut în fața candidatului ALDE.Apoi a fost numit șef al Departamentului Centenar, redenumit Departamentul Identitate Naţională. Pentru evenimentele aniversare din 2018, acest departament dispune de un buget de 150 de milioane de lei (peste 32 de milioane de euro), scria PressOne. A absolvit un curs la Colegiul Național de Apărare, care se numește „Probleme actuale ale securității naționale” care „se adresează ofiţerilor cu gradul de colonel/similar, precum şi experţilor civili care ocupă sau urmează să ocupe funcţii de conducere de nivel înalt”.
Potrivit sursei citate, George Ivaşcu a participat, marţi, la primul Comitet interministerial dedicat pregătirii Centenarului Marii Uniri, convocat de către prim-ministrul Viorica Dăncilă, la Palatul Victoria.
Cu acest prilej, ministrul Culturii a prezentat o analiză a stadiului actual al proiectelor şi o evaluare a situaţiei Departamentului Identitate Naţională, precum şi un document programatic privind strategia aniversării Centenarului, conţinând conceptul, principiile, temele şi tipurile de acţiuni dedicate acestui mare eveniment.
„Activitatea desfăşurată până în prezent de acest departament nu a avut un concept unitar, cu principii, teme, acţiuni bine definite şi nici criterii de selecţie, obiective coerente sau reprezentative, astfel că, până în prezent, nu se poate definitiva o listă finală a proiectelor finanţabile. În urma acestei analize, am putut constata inexistenţa unei concepţii strategice în legătură cu activitatea departamentului din cadrul Ministerului Culturii şi Identităţii Naţionale în legătură cu celebrarea Centenarului Marii Uniri. De asemenea, la preluarea actualului mandat, s-a constatat că fundamentarea ideilor şi proiectelor propuse nu s-a efectuat pe baza unor fişe tehnice şi a unei documentaţii adecvate, acestea fiind acum solicitate beneficiarilor, tocmai pentru a face posibilă şi legală evaluarea proiectelor şi finanţarea acestora”, a explicat ministrul Ivaşcu, citat în comunicat.
Potrivit MCIN, o nouă reuniune a Comitetului interministerial va avea loc în următoarele două săptămâni. Calendarul evenimentelor dedicate Centenarului Marii Uniri va fi publicat în condiţii de maximă transparenţă, până la finalul acestei luni, precizează sursa citată.