spot_img
15.2 C
București
sâmbătă, septembrie 21, 2024
AcasăAnalizeAustria mută cu Rusia în scandalul gazelor

Austria mută cu Rusia în scandalul gazelor

-

Are Moscova un nou aliat în Uniunea Europeană? Da, și acesta este cancelarul austriac Sebastian Kurz, scrie revista Newsweek conform RFI.

- Reclama -

Miercuri, Sebastian Kurz, cancelarul Austriei în vârstă de 31 de ani, aflat în vizită la Moscova, și-a anunțat sprijinul pentru un proiect controversat, care ar inunda piața europeană a energiei cu gaz rusesc și ar consolida dependența Uniunii Europene de aprovizionarea cu energie din Rusia: conducta Nord Stream 2.

- Advertisement -

Dacă va fi construită, aceasta va aduce gazele naturale direct din Rusia în Germania, ocolind Ucraina, o țară blocată într-un conflict prelungit cu rebeli sprijiniți de Rusia și care percepe taxe Moscovei pentru transportul gazelor.

Cancelarul Germaniei Angela Merkel, care luptă să se mențină la putere, a decis să sprijine Nord Stream 2 ca mijloc de a calma potențiali parteneri de coaliție guvernamentală. La sfârșitul lunii trecute, Germania a permis începerea construcției în propriile ape teritoriale.

- Advertisement -

Alți lideri, însă, precum prim-ministrul Poloniei, Mateusz Morawiecki, cred că proiectul reprezintă un risc de securitate pentru Europa, făcându-o mai dependentă de Rusia. Uniunea Europeană a cerut statelor membre să dea un mandat de negociere cu Rusia privind condițiile proiectului.

Acest lucru i-a forțat pe mulți lideri europeni să aleagă o parte sau alta. Iar vizita lui Kurz amplifică  diviziunile. Polonia, Danemarca și S.U.A., pe de o parte, și Germania pe de alta. A devenit o problemă pentru Europa, care conferă Rusiei mai multe pârghii”, consideră Newsweek.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img