Preşedintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, afirmă că statul de drept din România este sub asediul sistemului paralel de putere, menţionând că ţara noastră a cunoscut un regres uriaş în ceea ce priveşte respectarea drepturilor şi libertăţilor fundamentale, inclusiv faţă de primii ani de după 1990.
”Am observat că refuzul meu de a participa la UM Digi 24, la o dezbatere despre statul paralel, a fost urmat de o serie de atacuri care au depășit cu mult cadrul jurnalistic normal. Îmi rezerv dreptul de a da un scurt drept la replică ce se vrea a fi și o explicație a ceea ce este statul de drept, în speranța că vor înțelege cei care trebuie să înțeleagă. Vorba aceea: `bate șaua, să priceapă iapa`.” a scris Călin Popescu Tăriceanu pe Facebook.
Tăriceanu susţine că elementele esenţiale ale statului de drept sunt: prevalenţa drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale cetăţenilor în faţa instituţiilor; instituţii alese democratic ce exercită puterea în baza legitimităţii date de votul alegătorilor, fără a exista interferenţa instituţiilor de forţă; separaţia şi controlul reciproc al puterilor şi „domnia legii (rule of law)”.
„În aceste puncte, statul de drept din România este sub asediul sistemului paralel de putere. Majoritatea românilor văd cu îngrijorare că România a cunoscut un regres uriaş în ceea ce priveşte respectarea drepturilor şi libertăţilor fundamentale, inclusiv faţă de primii ani de după 1990, când o serie de instituţii de forţă nu se reformaseră încă. În fiecare zi, la biroul de la Senat primesc sesizări din partea unor cetăţeni care condamnă încălcări flagrante ale drepturilor şi libertăţilor. Când merg în teritoriu, vorbesc cu oameni care îmi împărtăşesc îngrijorările lor. Pe prima pagină a ziarelor şi la televiziuni, românii au văzut o avalanşă de cazuri care arată abuzurile comise de cei care lucrează în aşa-zisul câmp tactic”, precizează Tăriceanu într-o postare pe Facebook, ca drept la replică la un post de televiziune.
Preşedintele Senatului mai susţine că, „în ultimul timp, au apărut noi şi noi dovezi legate de încercările de denaturare a procesului democratic de către statul paralel”.
„Sunt multe semne de întrebare legate de încercarea de influenţare a rezultatelor alegerilor prezidenţiale din 2009, atunci când şefi ai instituţiilor de forţă stăteau la masă cu oameni politici. Avem şi certitudini legate de abuzuri ale statului paralel împotriva oamenilor politici, în încercarea de a influenţa momente electorale cheie. Un astfel de moment a fost în 2014, atunci când a existat un mandat de supraveghere pe numele mai multor politicieni, printre care m-am numărat”, subliniază Tăriceanu.
El susţine că oameni de la vârful instituţiilor de forţă refuză să se supună oricărui fel de control democratic.
„În ceea ce priveşte al treilea punct, vedem pe zi ce trece oameni, de la vârful instituţiilor de forţă, unde corupţia iese la suprafaţă într-o dimensiune uriaşă şi care refuză să se supună oricărui fel de control democratic. În Statele Unite, procurorul general se prezintă la orice solicitare a Congresului pentru a da explicaţii. În România, avem refuzuri şi o fugă constantă de responsabilitate care denotă mentalitatea celor care se consideră mai presus de lege”, mai menţionează Tăriceanu.
Călin Popescu-Tăriceanu susţine şi că, din păcate, în România sunt declaraţii din partea „celor care trebuie să aplice legea” prin care este pus sub semnul întrebării dreptul Parlamentului de a legifera, cu toate că Parlamentul este unica autoritate legiuitoare.