spot_img
4 C
București
vineri, noiembrie 22, 2024
AcasăEconomieRate mai mari cu cel puțin 10% la creditele în lei

Rate mai mari cu cel puțin 10% la creditele în lei

-

- Reclama -

Indicele ROBOR a crescut, joi, până la nivelul de 2,09%, fiind cel mai mare nivel din octombrie 2014. Și ratele cresc, prin urmare, cu cel puțin 10%, transmite RFI.

- Reclama -

Creșterea Roborului cu peste un procent în ultimele două luni duce la rate mai mari la creditele în lei cu cel puțin 10%, afirmă la RFI Anca Bidian, CEO al companiei de brokeraj Kiwi Finance.

- Advertisement -

Joi, Banca Națională a anunțat un nivel de 2,09% pentru indicele Robor la 3 luni, cel mai mare din octombrie 2014. În funcție de acest indicator sunt calculate dobânzile variabile la creditele în lei. În luna septembrie, ROBOR atinsese nivelul de 1%, apoi a început să crească accelerat din 18 septembrie.

Așadar, rate mai mari cu cel puțin 10% pentru românii care s-au împrumutat la bănci în moneda națională.

- Advertisement -

De exemplu, la un credit de 250.000 de lei rata lunară este în medie de 1.200 de lei, iar odată cu majorarea Roborului, rata va fi mai mare cu 120 de lei, spune la RFI Anca Bidian.

Aceasta a explicat și motivele pentru care Roborul a crescut brusc: dividendele cerute de Guvern de la companiile de stat – lăsând băncile fără lichidități, creșterea inflației, dar și alte măsuri fiscale ale Executivului.

”Factorii de care depinde ROBOR-ul – de cantitatea de lichiditate în piață, de inflație, de dobânda de politica monetară și de politicile macro, să zicem, fiscale. Din toate acestea, singura care nu a avut o modificare în ultimele luni este dobânda de politică monetară. Restul, au avut modificări destul de mari, respectiv lichidatea din piață prin retragerea dividendelor de la companiile de stat, brusc. Să spunem că asta a bruscat piața, inflația este pe creștere, iar politicile fiscale, de asemenea. Cam acestea sunt cauzele, în opinia mea, care au dus la o creștere a ROBOR-ului în ultimele două luni”, a declarat Anca Bidian.

Pentru a afla impactul creșterii ROBOR-ului, trebuie luat în calcul că o modificare de 1% a dobânzii la un credit duce la o modificare cam de 10% la rată.

”Cam acesta este raportul între dobândă și rată. Putem spune că ROBOR-ul a crescut cu 1%. La un credit ipotecar de 250.000 de lei, un credit mediu, avem o rată în medie de 1.200…1.250 de lei. Rata pentru acest tip de credit a crescut sau va crește cu 125 de lei. La un credit de 150.000 de lei, rata este în medie de 750 de lei, drept urmare modificarea va fi în jurul sumei de 75 de lei”, a mai spus Anca Bidian, CEO la compania Kiwi Finance.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img