spot_img
4 C
București
vineri, noiembrie 22, 2024
AcasăDezvaluiriAL DOILEA GHIŢĂ: Puştiul de 28 ani pus şef pentru industria nucleară...

AL DOILEA GHIŢĂ: Puştiul de 28 ani pus şef pentru industria nucleară şi cea de uraniu şi cariera lui ruso-americană

-

- Reclama -

Senzaționala biografie a puștiului pus în față la afacerea dubioasă a Chevron – „prospecțiunile” pentru gaze de șist de la Pungești – și acum primește industria nucleară, dar şi cea de uraniu. Dezvăluirile sunt explozive şi au fost făcute de Sputnik în limba română.

- Reclama -

Consiliul de Administraţie al producătorului de energie Nuclearelectrica, care operează centrala nucleară din Cernavodă, a anunţat că în şedinţa de joi Cosmin Ghiţă, consilier al premierului, a fost numit în funcţia de director general al companiei pentru o perioadă provizorie de patru luni începând cu data de 2 septembrie. Numirea în funcţie a lui Ghiţă, în vârstă de 28 de ani, vine având în vedere că prelungirea mandatului de patru ani cu încă un mandat provizoriu de patru luni a actualului şef, Daniela Lulache, expiră la data de 1 septembrie 2017.

- Advertisement -

Ghiță a lucrat anterior la Chevron.

- Advertisement -

Ghiţă este, de la 1 iunie, preşedinte al Consiliului de Administraţie al Companiei Naţionale a Uraniului (CNU). De la 21 aprilie este totodată consilier de stat în aparatul de lucru al prim-ministrului.

DEZVĂLUIRILE:

O mică bombă a fost detonată: un tânăr de 28 de ani, cu studii în SUA la o universitate prea puțin cunoscută, a primit una dintre cele mai bine plătite funcții de conducere din România la cea mai importantă entitate energetice — Comitetul de Nominalizare și Remunenare, din cadrul Consiliului de Administrație al Societății Naționale Nuclearelectrica.

Cosmin Ghiță a fost propus pentru funcția de director general al SNN, cu mandat provizoriu de 4 luni, el înlocuind-o pe Daniela Lulache, o veche clientă politică a lui Călin Tăriceanu, care deținea acest post de 4 ani. De menționat că salariul trece de 10.000 euro, plus diverse sporuri, prime etc.

Cosmin Ghiță are un trecut bizar — și asta doar la capitolele cunoscute. Astfel, el învață la școala americană din București, „American International School of Bucharest”, de unde obține o bursă de studii, de vreo 50.000 de euro după câte declară tânărul, pentru mai puțin cunoscutul Bates College din Lewiston, statul Maine! Se întâmpla în 2008. De aici însă apar cu adevărat ciudățeniile!

Abia ajuns cu bursă în SUA, young Ghiță decide să facă un semestru, ca „schimb de experiență” la institutul Nevsky din… Sankt Petersburg, Rusia! Adică ajunge în SUA la finele lui 2008, iar în august 2009 pleacă în Rusia, unde stă până în ianuarie 2010. De ce s-a dus în Rusia? Pentru că era pasionat de domeniul energiei, spune tânărul. Cu toate astea, Nevsky este un institut pentru limbă și cultură, nu are treabă cu energia! Interesant este și că Ghiță declară că vorbește perfect rusa. Unde o fi învățat-o, la șoala americană?

Revine deci în 2010 la colegiul din Maine, SUA, dar ce să vezi — în același an devine „stagiar la Ministerul Afacerilor Externe al României” cu atribuții în „Cercetare în domeniul riscurilor asimetrice și a neproliferarii nucleare” — asta în perioada mai — sfârșitul lui august.

Ghiță voinicul — un an… cât alții în șapte!

În anul următor, 2011, neobositul student începe colaborarea cu Chevron, controvesatul gigant al exploatărilor de materii prime. Studentul Ghiță stagiar pentru relații internaționale în cadrul gigantului american, ocupându-se cu „Evaluarea riscurilor de piață și celor politice pe piețele din Europa de Est și Asia Centrală, dezvoltarea de rapoarte de cercetare în conformitate cu cerințele de business ale managementului, analiză strategică de politici publice și a asistat „din punct de vedere logistic la coagularea și formarea American Romanian Business Council (AMRO)!

Dar asta e numai pe o mână, fiindcă în același an, tânărului Cosmin nu i-a ajuns colaborarea cu un gigant controversat, a început-o și cu al doilea. Medtronic este un gigant al aparaturii și testării medicale pe plan mondial, de numele său, ca și de al Chevron, fiind legate multe scandaluri, toate bazate pe politica de dominare specifică marilor companii americane.

Ei bine, tânărul Cosmin, student bursier în Maine, SUA, pasionat de energie, devine tot în 2011 „manager Relații Publice pentru… Romania și Moldova” al Medtronic Romania SRL. Și să nu credeți că era o chestiune formală, fiindcă iată atribuțiile funcției, conform propriului CV: „Responsabil pentru reprezentarea în România și Moldova a celui mai mare producator de dispozitive medicale la nivel global; dezvoltat plan de abordare și poziționare față de politici cheie referitoare la sistemul de finanțare medical; Facilitat plan de implementare proiecte construcții și echipare spitale în parteneriat public-privat.

Și tot… nu e tot! Chiar pe 3 ianuarie 2011, când încă mai rămăseseră sarmale și vin de la Revelion, Cosmin, student în SUA, manager medical în România și Moldova, stagiar pentru relații internaționale la Chevron, ei bine, același el însuși, înființează Academia Aspire la Brașov. Va face voluntariat aici până în 2012, va asiata la strângerea de fonduri, dar și la diverse alte acticvități.

Ei bine, în tot acest timp și cu toate aceste activități pe cap, nu putea să nu fie ales și „președinte al Senatului Studențesc” la Bates College unde, printre atâtea activități era student.

Puștiul care învață marile concerne cum să cucerească lumea

Vine anul 2012, termină studiile și, în ciuda „pasiunii pentru energie” pe care o clamează acum, tema dizertației este una mai curând politică, dacă nu chiar… comică: „Rolul inegalității economice în liberalizarea comerțului din dictaturile bogate în resurse petroliere”.

Ei bine, din 2012, de fapt chiar înainte a termina studiile, adică în aprilie 2012, puștiul de 23 de ani devine consilier Relații Publice și Guvernamentale al Chevron România. Atribuțiile nu are rost să le înșir, sunt fabuloase, mai ales pentru un copil abia ieșit de pe băncile școlii, ele încluzând relaționarea cu mediul politic, diplomatic și de afaceri, mă rog, găsiți în cv-ul său povestea. Cert este că, din toate astea, presa a reținut doar episodul Pungești, când tânărul piarist al Chevron a însoțit în Polonia diverși edili din zona Vaslui, la o călătorie pe bază de băutură și friptane, descrisă cu multă bășcălie de ziariști. Cam ciudat pentru un asemenea „strateg energetic” să ducă primarii de prin comune la băut…

În 2014, incidente au loc în legătură cu proiectele Chevron din Iași, se vorbește de bătăi, amenințări, sechestrări — dar putătorul de cuvânt Cosmin Ghiță, în ciuda CV-ului internațional, se ascunde în spatele concediului.

„Oamenii riscă să fie bătuți, terorizați sau sechestrați în propriile locuințe pentru că sunt gata să-și apere cu orice preț pământul moștenit din tată-n fiu — compania americană Chevron își pregătește terenul pentru a intra în forță și în județul Iași”, scria presa vremii.

În 2015 Cosmin Ghiță devine „Partener” — la americani e o noțiune bizară, nu ține obligatoriu de acționariat — la o firmă numită Amerocap, cu sediul în New York. Deși nu veți găsi prea multe despre această firmă, decât că are vreo 2 angajați — dar și un partener interesant, de spre care vom mai vorbi — iată ce lucrări spune tânărul Cosmin că ar fi realizat:

– gestionare a unei vânzări a două perimetre petroliere în bazinul Mării Negre din România;

– securizat o linie de finanțare de 300 mil USD pentru o companie de dezvoltare de câmpuri mature off-shore din Marea Nordului și consiliat în strategia de achiziție de câmpuri;

– facilitat structura financiară și plan comercial pentru o companie de minerit uraniu din Africa;

– consiliat un fond de investiții american cu capitaluri totale de $184 miliarde, asupra unei potențiale invesții în domeniul petrolier din România;

– consiliat Fondul Proprietatii de Stat al Ucrainei asupra unei structuri de privatizare de participațiuni minoritare în companii din portofoliu;

– consiliere în procesul de vânzare a unui perimetru petrolier deținut de o companie poloneză în Kazakhstan.

Fantastic, nu? Sigur că totul face ca respectiva companie să semene cu un „carton” al Chevron, dar poate, totuși, Cosmin Ghiță e un geniu, așa cum titra acum câțiva ani un ziar central românesc.

Tânărul geniu lasă miliardele și revine în Carpați

Ei bine, geniul Ghiță a renunțat în aprilie 2017 la toate combinațiile sale de pe plan mondial, ca și la colaborarea cu marea firmă medicală Medtronic (pe care o menținuse, cu toate că făcea în timpul acesta combinații formidabile, așa cum am văzut, cu câmpuri petroliere, fonduri de miliarde etc) — și devine Consilier de Stat în Aparatul de Lucru al Prim-ministrului Grindeanu.

Îl consiliază pe Grindeanu în domeniul „energiei și al mineritului (?!)”, dar, spune Cosmin Ghiță, a contribuit la activitatea SGG în „aplicarea politicilor în domeniul energiei, cu precădere în domeniul securității energetice și a evaluării oportunităților invesționale în domeniul energiei”. Nu râdeți, că e treabă serioasă- și totul apare în CV-ul său!

Pentru priceperea și experiența sa, tânărul de 28 de ani este numit, în iunie 2016, președinte al CA al Companiei Naționale a Uraniului SA. Deși nu a stat decât pușin timp acolo, între timp a fost și criza guvernamentală, a venit vara cu caniculă și premierul Tudose, Ghiță a „lansat procesul de revizuire a activității companiei și dezvoltarea planului de restructurare”.

Am ajuns în prezent, când Cosmin Ghiță este numit, interimar, fără alte formalități, concursuri, selecții etc, director general la SN Nuclearelectica. Ața cum am arătat în alte articole, chiar dacă acționarul majoritar este Ministerul Energiei, un rol decisiv îl are acolo Fondul Proprietatea, manageriat de americanii de la Franklin Templeton și reprezentat de un Comitet unde, la loc de cinste, se află fostul ambasador SUA Mark Gitenstein. Ca fapt divers, cu altă ocazie recentă, reprezentanții FP au locat construcția Reactoarelor 3 și 4 de la Cernavodă.

Cum se pune mâna pe resursa energetică prioritară a unei țări

Ei bine, ajungem la un punct intersant. În 2014, publicația „Energynomics” scria despre „Jacques Tohme, partner Ridgewood Advisors, reprezentant ai unuia din cei mai mari investitori în Fondul Proprietatea”. Căutarea acestui „Ridgewood Advisors” este cam la fel de inutilă ca și cea a lui „Amerocap”, în sensul unor date financiare relevante sau spectaculoase. În schimb, intersant este că acest Jacques Tohme a fost partener cu Cosmin Ghiță la Amerocap. Și Tohme ar fi încă la respectiva firmă, dacă este să ne luăm după interviul acordat Ziarului financiar acum câteva zile.

Cu alte cuvinte, „reprezentantul unuia dintre cei mai mari investitori în Fondul Proprietatea” — care are un rol decizional în SNN — a fost partenerul celui care e numit director general al SNN. Sincer, nu știu câtă compatibiliate există în acest detaliu, dar e interesant în completarea tabloului.

Resursa nucleară românească este dependentă de decizia unui Fond pe care au pus mâna, în proporție de peste 60%, străinii, majoritar americanii; acum ajunge pe mâna unui personaj despre care, același Ziar Financiar scrie „un tânăr de 28 de ani fără studii de specialitate în energie”.

Un tânăr al cărui CV indică o legătură totală cu grupuri americane invazive, cu interese divergente față de SNN. Chevron, cel puțin, nu are nici un interes ca România să dezvolte producția de energie nucleară — aceasta ar diminua nevoia de petrol și gaze, afectând afacerea grupului american.

Cred că reiese clar că avem de-a face cu un personaj butaforic, în spatele căruia stau interesele altora. Iar prin numirea acestui personaj în fruntea SNN, controlul străin devine total — chiar dacă e vorba de partenerii strategici, americanii.

 

 

- Advertisement -
spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img