Liberalii covăsneni sunt nemulțumiți de faptul că niciun reprezentant al comunității românești ‘nu a fost lăsat să vorbească’ la întâlnirea pe care președintele Klaus Iohannis a avut-o marți, la sediul Consiliului Județean, din Miercurea Ciuc, cu reprezentanții administrației publice locale din Covasna și Harghita.
Liderul PNL Covasna, Olimpiu Floroian, care este și consilier județean, a declarat pentru AGERPRES că termenul ‘dezbatere’ menționat în program de către organizatori a fost impropriu, întâlnirea, la care au participat circa 300 de primari și consilieri locali și județeni din cele două județe, printre care și el, fiind, în fapt, o ‘informare’ privind aspecte ce vizează comunitatea maghiară.
‘Nu a fost, practic, o dezbatere, ci o informare a comunității maghiare despre cum trăiesc și ce s-a întâmplat de o sută de ani încoace, de când românii îi ‘domină’. Despre asta s-a discutat. Niciun reprezentant al comunității românești nu a fost lăsat să vorbească, nu s-a putut discuta pe temele stabilite, pentru că nu s-au respectat. (…) Suntem revoltați de faptul că am fost martorii unui scenariu, prin faptul că atunci când a dorit să ia cuvântul un reprezentant al comunității românești, nu a fost lăsat. Și, mai mult decât atât, cei care au luat cuvântul au fost numiți de moderatorul dezbaterii, ceea ce ne duce cu gândul la faptul că a fost un scenariu bine gândit și stabilit dinainte. (…) Ar fi fost bine ca șeful statului să ne asculte și pe noi și să fi acceptat o întâlnire cu reprezentanții comunității românești, așa cum i s-a cerut de fapt’, a afirmat Olimpiu Floroian.
Președintele Consiliului Județean Covasna, Tamas Sandor, a negat aceste acuzații, susținând că nu a fost un gest intenționat.
‘Moderatorul nu știa etnia celor care au ridicat mâna și care nu au putut să ia cuvântul. (…) Nu a fost nominal pe bază de listă’, a declarat, pentru AGERPRES, Tamas Sandor.
În cursul zilei de luni, conducerea Forumului Civic al Românilor din Covasna, Harghita și Mureș, ce reunește aproape 40 de organizații nonguvernamentale din cele trei județe, i-a solicitat președintelui Klaus Iohannis să includă în programul vizitei sale în județele Covasna și Harghita și o întrevedere cu reprezentanții comunității românești, pentru a fi informat cu privire la ‘aspectele particulare’ cu care se confruntă populația românească din această zonă, minoritară din punctul de vedere numeric, care este supusă unui ‘proces de erodare și pierdere a identității naționale’.