spot_img
4 C
București
vineri, noiembrie 22, 2024
AcasăAnalizeEVZ: Dan Tăpălagă recunoaște că a intrat ilegal în arhiva secretă a...

EVZ: Dan Tăpălagă recunoaște că a intrat ilegal în arhiva secretă a SIPA

-

- Reclama -

Evenimentul Zilei a intrat în posesia unui document incediar privind arhiva SIPA. Astfel, într-o notă a unui ofițer care a lucrat pentru Serviciul Intern de Pazăși Anticorupție, fostul ministru Monica Macovei a intrat, în a treia ei zi lucrătoare, 7 ianuarie 2005, în sediul unde se țineau documentele din arhiva ministerului. Era însoțită de consilierul său de atunci, jurnalistul Dan Tăpălagă. Amintim că Monica Macovei a fost numită de Traian Băsescu ministrul Justiției în 29 decembrie 2004, prin decret prezidențial. Pentru că au fost sărbătorile de iarnă, prima zi de lucru a fost miercuri, 5 ianuarie 2005. Se putea obține un certificat într-un timp atât de scurt? Am solicitat de la ORNISS și de la Ministerul Justiției să ne facă precizări dacă proaspătul ministru Macovei și consilierul său Dan Tăpălagă aveau certifi catele necesare pentru a consulta documente secret de stat(SS) sau secrete de stat de o importanță deosebită (SSID). Cele două instituții nu au răspuns încă.

- Reclama -

După dezvăluirile EVZ, fostul consilier al Monicăi Macovei, Dan Tăpălagă a susținut, marți seara, după ce a fost sunat de jurnaliștii postului de televiziune B1 TV, că nu dorește să intre în direct și să comenteze despre intrarea sa în arhiva SIPA. Acesta a spus că îi va acționa în judecată pe Dan Andronic și Mirel Curea, cei care au publicat în exclusivitate documentul. Pe de altă parte, Dan Tăpălagă a revenit, ieri, și într-o postare pe contul său de socializare a spus că nu-și mai amintește dacă i s-au cerut atunci, în ianuarie 2005, cerificatul ORNISS și că a stat în arhivă împreună cu Monica Macovei aproximativ o oră. Mai mult, acesta revine și spune că nu îi va mai da în judecată pe jurnaliștii de la EVZ, încercând să minimalizeze gravitatea faptelor.

- Advertisement -

„Am asistat la într-o singură seară la măsuri de securizare a arhivei SIPA la începutul lui 2005 în calitate de consilier al Monicăi Macovei. N-am avut acces la dosare, nu le-am văzut, nu le-am răsfoit în viaţa mea, cu atât mai puţin copiat vreodată. A se vedea pe larg articolul meu din 24 mai (Cum am asistat la măsuri de securizare a arhivei SIPA). Totul a durat maxim o oră, în prezenţa conducerii SIPA, în nici un caz şase. Pur şi simplu nu aveam ce face şase ore, era o vizită inopinată pentru a verifica o informaţie referitoare la posibile acţiuni de distrugere a arhivei. S-au sigilat nişte intrări, aia au bâlbâit nişte explicaţii şi toată lumea s-a cărat acasă exact aşa cum a venit. Există un proces verbal semnat de toţi cei prezenţi în seara respectivă. Documentul poate fi cerut, consultat şi acolo scrie exact ce s-a întâmplat, cât a durat etc.Nici ministrul Macovei, nici eu n-am plecat cu vreu registru, document, CD sau capăt de hârtie din arhivă SIPA. Este o aberaţie şi o invenţie uşor de demontat. Din nou, există un proces verbal în care s-a consemnat tot ce s-a întâmplat. Nu-mi amintesc să fi cerut cineva certificat ORNISS, mie sau ministrului. Dacă n-aş fi avut acces sau cineva mi-ar fi pus în vedere că nu pot intra acolo, n-aş fi fă- cut-o”, a scris Dan Tăpălagă pe contul său de Facebook. Aici, fostul consilier de fapt se autodenunță, pentru că pătrunderea într-o arhivă de serviciu secret, fără a avea certificările necesare, este o infrac țiune. Necunoașterea legii sau faptul că paznicii arhivei nu și-au făcut datoria nu exonerează de răspundere, susţine EVZ.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img