spot_img
4 C
București
vineri, noiembrie 22, 2024
AcasăAnalizeIon Țiriac și Securitatea

Ion Țiriac și Securitatea

-

- Reclama -

Titular al dosarului de reţea R 238360, Ion Ţiriac (78 de ani) a fost recrutat de Securitatea Statului în vara lui 1963, anul în care miliardarul s-a căsătorit cu handbalista Erika Braedt.Ion Ţiriac a semnat un angajament cu Securitatea Statului, dar nu a făcut poliţie politică, a decis în 2010 Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii. Potrivit adeverinţei date de CNSAS, Ţiriac ar fi fost recrutat de Securitate în 11 iulie 1963 pentru încadrarea informativă a unor sportivi şi delegaţi străini ce vin în R.P.R. pe linia sportivă şi sunt suspecţi. Ţiriac ar fi semnat un angajament având numele conspirativ „Titi Ionescu”, iar în dreptul său apar şi două note informativă, din aceeaşi zi, scrie Adevărul.

- Reclama -

În „poveştile” scrise pentru Securitate, Ion Ţiriac a dat detalii din discuţiile pe care le avea cu colegii sud-africani, tenismenii Abe Segal şi Gordon Forbes, veniţi, în vara anului 1963, în România pentru Cupa Davis.

- Advertisement -

Nota informativă cuprinde şi date despre întâlnirea lui Ţiriac, în Anglia, cu fiii prinţului Sturdza, printre care şi Dimitrie Sturdza, în prezent consul onorific al României la Zürich. Împătimit de tenis în tinereţe, Dimitrie Sturdza este unul dintre prietenii lui Ţiriac. Cu toate acestea, omul de afaceri a consemnat, în 1963, detaliile uneia dintre întâlniri: „Tot în această deplasare, am întâlnit pe fiii prinţului S., care au participat la aceste turnee de tenis. Am jucat împreună cu ei tenis. Au abordat în discuţii orice problemă privind sportul sau discuţii amicale şi s-au arătat foarte dornici de a vizita ţara”. Familia Sturdza era stabilită în Norvegia.

Fosta glorie a tenisului nu a prea a confirmat în activităţile conspirative, fiind îndepărtat din reţea la 6 decembrie 1966. „De fiecare dată a furnizat materiale fără importanţă, deşi avea posibilităţi (…). Dat fiind faptul că agentul «Titi Ionescu» în colaborarea sa cu organele noastre a dat dovadă de rea-voinţă (…) propunem abandonarea agentului «Titi Ionescu» şi predarea dosarului personal la Serviciul C”, nota ofiţerul care îl recrutase pe Ţiriac.

- Advertisement -

În 1966, sursa „Titi Ionescu” a devenit urmăritul „Tănase”: Ţiriac a fost transformat din agent al Securităţii în urmărit, în scopul „cunoaşterii naturii legăturilor din străinătate şi cu rude din partea soţiei aflate în RFG”, relata „Adevărul” acum câţiva ani. În anul 2007, Ţiriac a făcut o vizită la sediul CNSAS unde şi-a studiat dosarele. La plecare el declara că nu a colaborat cu fosta Securitate. Regretatul Ticu Dumitrescu, membru al consiliului, declara atunci: „Bietul Ţiriac, dacă o avea vreun dosar de reţea, e nevinovat faţă de alţii care n-au nici un fel de dosar„.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img