spot_img
4 C
București
vineri, noiembrie 22, 2024
AcasăEconomieComertTURISMUL CLANDESTIN ȘI IMPOZITAREA: Propunere controversată a șefului Camerei de Comerț

TURISMUL CLANDESTIN ȘI IMPOZITAREA: Propunere controversată a șefului Camerei de Comerț

-

- Reclama -

Președintele Camerei de Comerț și Industrie a României, Mihai Daraban, a afirmat  în cadrul simpozionului „Turismul pe litoralul românesc în sezonul 2017” organizat de Camera de Comerț Industrie Navigație și Agricultură din Constanța, că segmentul turismului clandestin, practicat de proprietarii de locuințe, ar putea fi scos din economia subterană dacă s-ar aplica o impozitare diferențiată a locuințelor.

- Reclama -

„Mă bucur că după mulți ani avem în sfârșit un Minister al Turismului, pentru că acesta este un important domeniu de activitate și mi-ași dori să se reflecte în economia națională printr-un aport important, pe măsură, la PIB-ul României. Din păcate, în fiecare an, aflăm cifre statistice contradictorii, transmise pe diferite canale de colectare, precum ar fi INS: care a raportat, aferent anului 2016, un număr de 84.675 locuri de cazare pe litoralul românesc, în vreme ce Ministerul Turismului a înregistrat un număr de 107.339 turiști, într-un weekend din vârf de sezon, iar Ministerul de Interne raportează, pentru aceeași perioadă de sezon, cam 250. 000 de turiști ce intră pe litoral, până la cifra maximă de câte 400.000 de Ziua Marinei. Eu nu înțeleg unde se cazează toți acești turiști, că doar nu toți au rude în localitățile de pe litoral. Cred că mulți proprietari de locuințe practică turism clandestin, fără să se autorizeze și să plătească impozite, în detrimentul celor care fac investiții”, a afirmat Daraban.

- Advertisement -

El a spus că acest fenomen al turismului clandestin „poate fi scos la suprafață” doar prin introducerea unei impozitări diferențiate a locuințelor private în funcție de proiectarea apartamentelor și de numărul de dormitoare raportat la numărul persoanelor care locuiesc la acea adresă, în imobilul respectiv.

„Să admitem că un dormitor ar fi de ajuns pentru câte un membru al familiei, ca spațiu vital de locuit, iar restul să fie impozitat diferențiat, ca mijloc de producție cu scop de cazare turistică și astfel se poate rezolva o problemă. Cred că veniturile reale realizate în sectorul turistic românesc ar fi pe undeva pe la 4,5-5% din PIB și nu 1,5%, cât raportează acum INS”, a declarat Mihai Daraban.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img