spot_img
5.8 C
București
marți, noiembrie 5, 2024
AcasăDezvaluiriSUBIECT HALUCINANT LA OLIMPIADA DE ROMÂNĂ ÎN REPUBLICA LUI ZDREANȚĂ: Un denunț...

SUBIECT HALUCINANT LA OLIMPIADA DE ROMÂNĂ ÎN REPUBLICA LUI ZDREANȚĂ: Un denunț ca în anii 50

-

- Reclama -
A creat ceva stupefacție în această seară, în rândul profesorilor de română, subiectul următor , conceput de Ministerul Educației, la Olimpiada de Limba și Literatura Română, faza județeană (n.red-Prahova):„Imaginează-ți că te numești Luca Străjescu și ești personajul care colectează cotele țăranilor pentru stat din fragmentul extras din romanul Moromeții de Marin Preda. Redactează un referat (raport scris) adresat conducerii de partid, prin care să denunți calitatea de element dușmănos a lui Ilie Moromete, pe care ai constatat-o când ai fost să colectezi de la el cota”, scrie profesorul Dan Gulea pe Voxpublica.
În Prahova a devenit celebru procurorul Mircea Negulescu alias Portocală alias Zdreanță.
Limita de spațiu, neprecizată în subiect, este totuși notată. Alți indici de notare sunt, în sine, semnificativi: caracterul dusmănos, sintagmă-cheie, plus, ceea ce e definitoriu, într-un subiect și barem „anticomunist”, o perspectivă… leninistă. Sunt căutate și apreciate deci „împrejurările tipice”, „tipicul”, atunci când se cer identificate „clișeele de gândire ale personajului, specifice ideologiei comuniste”. Cireașa olimpică: „Originalitatea viziunii/a abordării cerinței”, criteriu care oferă 4 puncte sau nimic – deci fără puncte intermediare. Originalitatea unui denunț?
Deriva Ministerului Educației se accentuează; programele școlare, la disciplina limba și literatura română (liceu) sunt nerevizuite de zeci de ani; manualele se află și ele în aceeași situație, iar învățământul de excelență dă astfel de probe ale delațiunii, într-o lume în care plagiatul este omologat, de la 4%, „normă” considerată de comisii absconse drept legitimă (a se vedea cazul Kövesi), până la 100% (cazurile unor Ponta, cu titlul retras de Minister, sau ale altora, care au afirmat că își retrag singuri titlul sau renunță la doctorat).Astfel, idealul de educație al sistemului actual este mai aproape ca niciodată de cel al omului nou din anii 1950, scrie Gulea.
UPDATE: Inspectoratul Şcolar Judeţean Prahova afirmă despre subiectul la Olimpiada de română cu denunțul: elevii trebuie să ţină cont că este vorba despre ”un univers ficţional” şi că ”dacă este vorba despre ideea de a denunţa pe cineva, nu se face altceva decât raportare la fragmentul citat din romanul «Moromeţii»”.
- Advertisement -
spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img