spot_img
6.2 C
București
marți, noiembrie 26, 2024
AcasăExterneNoua doctrină militară a Rusiei: Moscova își rezervă dreptul de a-și folosi...

Noua doctrină militară a Rusiei: Moscova își rezervă dreptul de a-și folosi arsenalul nuclear în caz „de amenințare la însăși existența statului”

-

Președintele rus Vladimir Putin a semnat noua doctrină militară a țării, care indică faptul că NATO reprezintă o amenințare fundamentală pentru securitatea țării, a anunțat vineri Kremlinul într-un comunicat, relatează Reuters și AFP, citate de Agerpres.

- Reclama -

Noua doctrină militară a țării prevede că principalele riscuri externe pentru țară sunt extinderea capabilităților militare ale NATO și destabilizarea din mai multe regiuni, scrie agenția RIA Novosti, citată de agenția de știri britanică. Documentul prezintă îngrijorarea Rusiei privind „întărirea capabilităților ofensive ale NATO direct la frontierele Rusiei și măsurile luate pentru desfășurarea unui sistem global de apărare antirachetă” în Europa de Est, notează AFP.

- Advertisement -

Ucraina a făcut un pas spre Alianța Nord-Atlantică miercuri, abandonând statutul de țară nealiniată, gest simbolic care a provocat mânia Moscovei și care poate permite la momentul potrivit Kievului să solicite să adere la NATO. Moscova a denunțat în mai multe rânduri decizia Alianței de a plasa trupe în mai multe țări membre situate la frontierele ruse, precum statele baltice și Polonia, precum și proiectul american al scutului antirachetă în Europa de Est. Caracterul defensiv al doctrinei militare ruse este totuși păstrat, punând accentul pe angajarea militară a Rusiei numai cu condiția ca toate soluțiile non-violente să fie epuizate.

Doctrina militară a Rusiei notează că „probabilitatea unui război de anvergură împotriva Rusiei s-a diminuat”, dar enumeră o serie de amenințări care au crescut în unele domenii, precum revendicările teritoriale, „ingerința în afacerile interne” ale statelor și trimiterea de arme strategice în spațiu.

- Advertisement -

Noua doctrină militară a Rusiei introduce și conceptul de „disuasiune non-nucleară”, care presupune menținerea unui înalt nivel de pregătire a forțelor militare convenționale și un angajament pentru organizațiile regionale de securitate precum CSI sau Organizația pentru Cooperare de la Shanghai. Rusia își rezervă totuși dreptul de a-și folosi arsenalul nuclear în caz de agresiune împotriva ei sau a aliaților ei sau în caz „de amenințare la însăși existența statului”. Tema „atacului preventiv” nu apare însă, contrar informațiilor vehiculate de unele media ruse. De asemenea, Moscova indică faptul că una dintre principalele sarcini ale forțelor armate pe timp de pace va fi „să asigure interesele naționale ale Rusiei în Arctica”, o regiune strategică pentru dezvoltarea economică și aprovizionarea energetică viitoare a Rusiei, disputată de SUA și Canada.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img