spot_img
5.8 C
București
marți, noiembrie 5, 2024
AcasăCulturăCarte-eveniment în Franța: Decadența Occidentului

Carte-eveniment în Franța: Decadența Occidentului

-

- Reclama -

Este oare civilizaţia occidentală pe cale de dispariţie? La această întrebare încearcă să răspundă filozoful francez Michel Onfray într-o carte care se anunţă deja un eveniment mediatic. Revista Le Point publică în ultimul ei număr extrase din această carte dar şi reacţii la viziunea filozofului, transmite RFI.

- Reclama -

Nu este pentru prima dată că Michel Onfray tulbură apele intelectuale în Franţa şi chiar în Europa cu opiniile şi tezele sale. Iar în privinţa Occidentului scenariul său descris în cartea sa intitulată „Decadenţă” este total sumbru. Mai precis, el este convins că declinul civilizaţiei occidentale nu mai poate fi oprit şi că o altă civilizaţie îi va locul, care s-ar putea să repună în centrul ei nu omul şi libertatea individuală ci divinitatea şi supunerea totală faţă de o doctrină religioasă. Intr-un interviu acordat revistei Le Point, filozoful Michel Onfray consideră chiar că există o dată simbolică de la care putem considera că Occidentul şi-a încheiat devenirea: este momentul cînd ayatolahii l-au condamnat la moarte pe scriitorul Salman Rushdie iar liderii occidentali au rămas inerţi.

- Advertisement -

Decadenţa se manifestă prin simptome precise, mai spune Michel Onfray: nihilismul, egocentrismul, cultul a ceea ce este doar imediat şi prezent. Prăbuşirea unei civilizaţii este însă un lucru normal, ne mai asigură filozoful, toate cîte s-au perindat pe planetă au avut aceeaşi soartă iar cea occidentală, chiar dacă are două mii de ani de existenţă, nu va putea să fie o excepţie.

In cartea sa revin des reflecţiile pe tema islamului, religie în plină ofensivă. De fapt, doar două religii au avut ambiţia de a-i converti pe toţi locuitorii planetei: creştinismul şi islamul. In prezent, spune Michel Onfray, musulmanii sunt cei dispuşi să-şi dea viaţa pentru o idee şi nu creştinii…

- Advertisement -

Criticile sunt numeroase în contextul acestei apariţii editoriale, şi chiar revista le Point publică un florilegiu de comentarii care denunţă „defetismul” sau „declinismul” filozofului. Acesta însă şi-a propus de la bun început să rămînă senin în faţa acestui subiect complex, „eu nu vreau nici să plîng nici să rîd ci să înţeleg” declară Michel Onfray.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img