spot_img
3.3 C
București
luni, noiembrie 25, 2024
AcasăSpecialSasul ardelean din Bundestag

Sasul ardelean din Bundestag

-

Un interviu realizat  de Mircea Ticudean pentru Radio Europa Liberă cu deputatul Bernd Fabritius, originar din orașul ardelean Agnita:

- Reclama -

Recentele alegeri prezidențiale românești, încheiate cu victoria surprinzătoare a lui Klaus Iohannis, primarul Sibiului, au readus în atenția opiniei publice internaționale minoritatea germană din care face parte și președintele-ales al României. Cu puține zile înaintea victoriei lui Iohannis, un alt sas ardelean, deputatul din parlamentul Germaniei dr. Bernd Fabritius (49 de ani), era ales în fruntea principalei asociații a germanilor expulzați, Bund der Vertriebenen, devenind cea mai influentă voce a milioanelor de cetățeni germani originari din țările Europei centrale și de răsărit.

- Advertisement -

Într-un interviu telefonic l-am întrebat pe dr. Fabritius, originar din orașul ardelean Agnita, membru al partidului conservator de guvernământ din Germania, de mai e nevoie de o organizație a „expulzaților germani” la atâtea decenii după deportările de la sfârșitul războiului al doilea mondial.

Dr. Bernd Fabritius: „Asemenea organizație este foarte importantă chiar și 70 de ani după război deoarece în această organizație sunt întrunite nu numai asociațiilor celor deportați în primii ani după război, în 1945-1946, ci și asociațiile acelor care germani care au plecat din țările est-europene înainte de destrămarea sistemului comunist, deci până în anul 1989.

- Advertisement -

Din Bund face parte și asociația sașilor din România, de exemplu, și sarcinile pe care această federație le are sunt foarte importante și orientate spre viitor. Mă refer de exemplu la păstrarea avuției culturale a acestor grupuri, la susținerea membrilor grupurilor minoritare din țările respective care au putut rămâne acolo, de exemplu germanii din Cehia sau din Polonia sau germanii din România… Sunt multe domenii de activitate.”

La BucureștiLa București

Radio Europa Liberă: Agenția France Presse a marcat victoria lui Klaus Iohannis la alegerile din România cu o relatare despre germanii din România numită „Tribul muribund” sau „tribul pe cale de dispariție al lui Iohannis”. Așa să fie, sunt germanii din România pe cale de dispariție?

Dr. Bernd Fabritius: „Nici vorbă să fie pe cale de dispariție, dimpotrivă, eu cred că minoritatea germană din România, dar și din celelalte țări constituie un aport foarte important într-o Europă a culturilor și fac parte dintr-o bogăție culturală a țărilor unde se află. Eu cred că minoritatea germană din România joacă un rol important în societatea românească. Ea este o societate multietnică, care îmbină multe etnii care de secole trăiesc pe teritoriul care astăzi este România.”

Radio Europa Liberă: În Cehia sau în Polonia cei care regretă izgonirea germanilor în chip de răzbunare după al doilea război mondial sunt încă o minoritate. În România predomină regretul pentru plecarea germanilor. Cum se explică această diferență?

(© Henning Schacht)(© Henning Schacht)

Dr. Bernd Fabritius: „Probabil se explică prin experiențele diferite. În Cehia, dar și pe teritoriul Poloniei, au fost alungate milioane de persoane de etnie germană și anume în primele luni după război. A fost o alungare organizată și cred că în aceste țări rănile celui de-al doilea război mondial încă nu erau vindecate total, existau resentimente bazate pe acel război.

În România minoritatea germană nu a avut niciodată diferențe mari, generalizabile, cu concetățenii etnici români. Dimpotrivă. A existat și există în continuare o conviețuire pașnică, frățească. Noi – și când spun „noi” mă refer la toți germanii plecați din România – nu am avut probleme cu poporul român, deci cu concetățenii de etnie română, ci cu sistemul de stat în vremea ceaușistă. Inclusiv românii au avut câteodată probleme cu acel sistem. Au fost poate alte probleme, nu legate de apartenența etnică, cum era în cazul germanilor, dar problemele erau și la ei, și ne-am simțit cam „în aceeași barcă”. Și din acest motiv cred că există o înțelegere mai mare pentru germani.

Dar cred că în secolul XXI și în Cehia, în Slovacia sau în Polonia este posibilă depășirea resentimentelor vechi de 70 de ani. Cred că generațiile care trăiesc acum acolo sunt libere de prejudecăți și deschise pentru un dialog actual.”

Radio Europa Liberă: Este originea ardelenească un handicap pentru un politician german?

Dr. Bernd Fabritius: „Nici vorbă! Este un avantaj mare. Este ca și cum l-ați întreba pe președintele ales al României, Klaus Iohannis, dacă

Cred că este foarte important pentru fiecare dintre noi să aibă încredere în propria identitate culturală…

apartenența lui la minoritatea etnică germană a fost un handicap sau un avantaj. Eu cred că este foarte important pentru fiecare dintre noi să aibă încredere în propria identitate culturală. Asta este o atitudine foarte europeană și cred că dacă cineva știe din ce comunitate vine, atunci știe să participe la viața unei societăți atât de bogată cultural cum este România și la fel asta este valabil și în Germania. Deci faptul că eu sunt sas ardelean nu este nici un handicap, dimpotrivă, eu cred că este un avantaj, deoarece am socializat în diferite societăți. Este un avantaj de percepție.”

Radio Europa Liberă: Dacă Klaus Iohannis v-ar propune să-i fiți premier ați accepta?

Dr. Bernd Fabritius: (Râde) „În primul rând dl. Iohannis nu mi-ar propune niciodată acest lucru deoarece eu nu fac parte dintr-un partid politic din România, dar i-am spus d-lui Klaus Iohannis că pentru a ajuta societatea din care fac parte și de unde provin sunt dispus să fac tot ce crede domnia-sa că l-ar ajuta pe el. Locul meu de deputat în Parlamentul Federal german este destul de important și pentru relațiile bilaterale. S-ar putea ca locul meu în momentul actual să fie exact aici. Dacă s-ar ivi alte necesități i-am spus d-lui Klaus Iohannis că sunt dispus să fac tot ce este spre binele nostru în Europa.”

- Advertisement -
spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img