spot_img
6.8 C
București
marți, noiembrie 5, 2024
AcasăEconomieComertCIFRELE LUI CIOLOȘ DUPĂ UN AN DE GUVERNARE: Veniturile populației au crescut...

CIFRELE LUI CIOLOȘ DUPĂ UN AN DE GUVERNARE: Veniturile populației au crescut cu 13%, prețurile cu peste 10%, importurile cu 7%, 140.000 locuri noi de muncă

-

- Reclama -

Veniturile populaţiei au crescut cu 13% în ultimele 12 luni, iar pe fondul scăderii taxelor şi a preţurilor consumul a crescut cu peste 10%, lucru care a umflat importurile cu aproape 7% pentru că producţia internă a stagnat, reiese din statisticile oficiale consultate de MEDIAFAX.

- Reclama -

La jumătatea lunii noiembrie a anului trecut, când la Palatul Victoria se instala noul Guvern condus de Daciuan Cioloş, efectivul de salariaţi în economie era de 4,59 milioane de persoane, iar acum se ridică la 4,73 milioane de persoane. Ceea ce înseamnă un plus de aproximativ 140.000 de locuri de muncă noi, după cum reiese din datele Institutului Naţional de Statistică. De cealaltă parte, numărul şomerilor a scăzut de la 434.700 în luna noiembrie 2015 la 421.273 în prezent.

- Advertisement -

Salariul mediu net a crescut de la 1.918 lei în noiembrie 2015 la 2.094 de lei în septembrie 2016 (ultima raportare disponibilă), consemnând un plus de 176 de lei. Asta pentru că în cele 12 luni anterioare au crescut şi salariile bugetarilor, dar şi salariul minim pe economie, acesta din urmă ajungând la 1.250 de lei. În sectorul privat, salariile au crescut cu mai puţin de 8%, adică în ton cu productivitatea, dar în sectorul bugetar majorările au fost de 15%-20%, media generală pe economie a creşterii salariale fiind, astfel, de aproximativ 13%.

Având în vedere că preţurile au scăzut uşor, media generală – rata inflaţiei – fiind de -0,4%, rezultă că puterea de cumpărare a populaţiei (cel puţin la nivelul efectivului de salariaţi) a crescut direct proporţional cu veniturile. Suma totală a salariilor a crescut lună de lună, de la 8,8 miliarde de lei în noiembrie 2015 la 10 miliarde de lei în septembrie 2016, bani care au susţinut o intensificare fără precedent a cererii de mărfuri şi servicii.

- Advertisement -

Producţia internă nu a făcut însă faţă acestui val de cerere. Dimpotrivă, indicele statistic al producţiei industriale a avut doar câteva luni de creştere (cu un maxim de +2,5% în februarie 2016), în rest evoluând în scădere, uneori chiar şi cu -5%. Ca medie generală, în primele nouă luni, producţia industrială a crescut cu doar 1,4%, chiar dacă valoarea comenzilor noi (reprezentând cererea) a crescut cu 7,9%. Rezultatul a fost o creştere cu 6,8% a importurilor necesare pentru a acoperi cererea internă, lucru care l-a determinat pe guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, să afirme că majorarea consumului „a creat locuri de muncă mai degrabă în străinătate decât în România”. Iar cum exporturile au avansat mult mai lent, cu doar 4,3%, deficitul comercial a crescut vertiginos, la 7 miliarde de euro, în condiţiile în care exporturile au însumat 42,6 miliarde de euro, iar importurile – 49,6 miliarde de euro.

Ca execuţie bugetară, Cabinetul Cioloş se prezintă, deocamdată, cu un echilibru solid între presiunile tot mai mari ce se pun pe cheltuieli (măsurile de protecţie socială şi de continuare a creşterilor salariale, dar şi necesarul de investiţii) şi pe venituri (scăderile de TVA, de impozite, taxe, accize şi contribuţii sociale). Deficitul bugetar la 9 luni – 3,7 miliarde de lei – a fost mai mic de 0,5% din PIB, în condiţiile acestor presiuni, fiind aproape la jumătatea celui înregistrat de Guvernul anterior, care scăzuse însă drastic investiţiile pentru a ecrana cheltuielile.

Per ansamblu, economia şi-a accelerat ritmul de creştere de la 3,8% în 2015 la peste 4% în 2016 (toate prognozele dau ca sigur acest avans, unele anticipând chiar 4,5% spre 5%), Produsul Intern Brut urmând să se „îmbogăţească” cu 45,7 miliarde de lei. Cu un preţ, însă: adâncirea deficitului creat din cauză că producţia internă nu face faţă cererii, lucru care – avertizează economiştii – poate duce la o dezechilibrare generalizată a indicatorilor macroeconomici.

Miercuri dimineaţa, premierul Dacian Cioloş a prezentat un scurt bilanţ la împlinirea unui an de mandat, cerându-le şi miniştrilor (mai ales celor economici) să-şi prezinte realizările. „Mâine (joi – n.r.) se împlineşte un an de când am preluat acest mandat şi aş vrea ca – fără să facem ceremonii, pentru că nu e cazul – să profităm de această oportunitate şi sã ieşim cu toţii să explicăm, să ne facem un prim bilanţ al acestui an. Aşa cum am spus la începutul mandatului, nu ne propunem să revoluţionăm România într-un an de zile, dar vom lansa, am spus atunci, câteva reforme în câteva domenii-cheie”, a spus premierul Cioloş la începutul şedinţei de Guvern. El le-a cerut miniştrilor să iasă public cu un bilanţ, respectiv cu realizările, cu ceea ce şi-au propus şi nu au reuşit să facă, dar şi cu ceea ce a fost început şi nu este încă finalizat. „Să explicăm şi faptul că creşterea aceasta economică s-a simţit şi în buzunarele românilor”, a cerut premierul.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img