spot_img
4 C
București
vineri, noiembrie 22, 2024
AcasăBasarabiaCum sunt folosiți refugiații sirieni din Moldova împotriva Maiei Sandu: Un sirian...

Cum sunt folosiți refugiații sirieni din Moldova împotriva Maiei Sandu: Un sirian demască diversiunea

-

- Reclama -

Trei sirieni studenți la medicină în Republica Moldova au apărut într-un interviu video postat pe internet în care vorbesc despre conflictul militar din ţara lor şi despre atitudinea pozitivă a autorităţilor şi populaţiei Republicii Moldova. La sfârşit ei au fost rugaţi să spună că votează candidatul la prezidenţiale Maia Sandu. Acest interviu s-a transformat într-o sperietoare, folosită de simpatizanţi ai socialistului Igor Dodon împotriva contracandidatei Maia Sandu. Între timp unul dintre sirieni a vorbit despre faptul că au fost folosiţi, iar răspunsurile lor au fost trunchiate, transmite Radio Europa Liberă.

- Reclama -

Interviurile acordate de studenții sirieni ar fi trebuit să imprime credibilitate unei gogoașe electorale precum că Maia Sandu are de gând să aducă în Republica Moldova un număr de 30 de mii de refugiați. Potrivit manipulatorilor care au grija de răspândirea acestui zvon, fosta ministră a educației ar fi promis acest lucru „partenerilor ei din Vest”. Pretinsa știre despre intenția Maiei Sandu este mediatizată mai multe de portaluri de ştiri ce-l susțin deschis pe candidatul pro-rus Igor Dodon. Inițial informația contrafăcuta a fost difuzată de site-uri anonime. Zilele trecute a apărut la unul dintre cele mai urmărite posturi TV, fără sa se verifice autenticitatea acestei informații.

- Advertisement -

Concomitent, presupusa promisiune atribuita Maiei Sandu a fost invocata în materialele electorale difuzate de PSRM, unele nesemnate. „Europa geme de invazia migranţilor, creşte nivelul de criminalitate – furturi, omoruri, violuri”, se spune în unul dintre pliantele difuzate în oraş sau pe la casele oamenilor.

În replică Maia Sandu a spus că este în derulare un procedeu de lansare a unei minciuni sfruntate, pusă la cale de contracandidatul ei.

- Advertisement -

Igor Dodon a negat că respectivele materiale informaționale ar fi lansate de Partidului Socialiştilor.

Ahmed Albakour, unul dintre studenții care apare în secvența video postat pe canalul de Youtube, numit „Fundația Sirieni fără frontiere”, retras între timp, a spus că interviul a vizat statutul de refugiat în Republica Moldova, iar protagoniștii pe final au fost rugaţi de jurnalişti să spună în glas că votează pentru Maia Sandu.

Tânărul a povestit că înainte de a i se cere să apară in interviul cu pricina nici nu cunoștea despre scrutinul prezidențial de la Chişinău şi că în general nu-l interesează cine va câştiga fotoliul de şef de stat.

Nu este prima dată când sperietoarea refugiaţilor care ar fi gata să invadeze Republica Moldova apare în spaţiul mediatic.

MIInformații similare au fost difuzare în lunile februarie-martie, mai ales pe portaluri de limba rusă, care au criticat guvernarea zisă pro-europeană pentru disponibilitatea de a găzdui refugiați.

Potrivit datelor Biroului de Migrație şi Azil, în Republica Moldova se află 232 de sirieni în cadrul sistemului de azil şi alţi 135 cuu permis de şedere ca migranţi. Primii provin din zone de război şi au primit protecție umanitară sau statut de refugiat. De regulă, ei sunt căsătoriţi cu cetăţeni moldoveni sau au studiat la Chişinău.

Dima Deira se află în RM de patru ani şi jumătate. Ea a ajuns aici după ce a început războiul şi a ales ţara în care a făcut studiile. Deşi a auzit prima dată de povestea găzduirea a 30.000 de refugiaţi, Dima Deira nu o crede.

„Aici nu vin mulţi refugiaţi. În primul rând, e departe de Siria. În al doilea rând, au şi alte variante, nu există reclamă că aici s-ar da bani mulţi pentru refugiaţi. Aici nu există posibilitatea de a găsi repede un loc de muncă, şi limba este un impediment. Le va fi mai greu să înveţe limba decât engleza sau germana pe care mulţi le cunosc deja”.

Un alt sirian stabilit în Republica Moldova, Mohamad Abubakar, regretă că subiectul refugiaţilor sirieni a ajuns o manipulare media folosită în campania electorală.

„Războiul este o situaţie când nimeni nu e asigurat. Desigur că şi refugiaţii sunt oameni, printre ei sunt şi oameni buni, şi răi, nu trebuie să judecăm după cazuri concrete. Să fim sinceri: oamenii vor să ajungă în ţări unde există bunăstare, iar Moldova nu asigură condiţii bune nici pentru cetăţenii săi ca ei să rămâna acasă, iar majoritatea muncesc peste hotare şi-i ajută pe cei rămaşi acasă”.

Muftiul comunității musulmane şi preşedintele Ligii Islamice, Sergiu Sochircă, crede că scopul informaţiei cu refugiaţi este de a speria oamenii şi de-a le influenţa deciziile în ziua scrutinului.

„Este o propagandă electorală, mai degrabă, şi eu cred că migranţii care vin din ţările arabe ei fug, de fapt, de război. Şi dacă e să ne aducem aminte în timpul celui de-al Doilea Război Mondial ţările arabe au fost cele care au primit refugiaţi din Europa. Acum cred că este de datoria Europei să-i primească pe aceşti refugiaţi din considerente că ei sunt în război”.

În timp ce Mohamad Abubakar afirmă că cei care vor să sporească sentimentele de ură vor suferi eşec, muftiul comunităţii musulmane, Sergiu Sochircă, este de părere că indiferent care va fi rezultatul alegerilor – prejudicăţile semănate vizavi de refugiaţii sirieni vor rămâne în mentalul colectiv.

Cum poate fi Moldova magnet pentru refugiaţi când în fiecare zi pleacă de aici proprii cetăţăţeni? se întreabă muftiul comunităţii musulmane.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img