spot_img
3 C
București
sâmbătă, noiembrie 23, 2024
AcasăCriza migranțilorZiua Z pentru evacuarea "Junglei" din Calais

Ziua Z pentru evacuarea „Junglei” din Calais

-

- Reclama -

„Jungla” de la Calais, imensa tabără de migranți improvizată în nordul Franței, va fi evacuată începând de luni, cu speranța de a pune capăt acestui simbol al eșecului Uniunii Europene în fața crizei migratorii, comentează France Presse.

- Reclama -

Între 6.000 și 8.000 de bărbați, femei și copii așteaptă de luni de zile în această tabără improvizată rezolvarea situației lor, care pentru cei mai mulți înseamnă speranța de a traversa Canalul Mânecii.

- Advertisement -

Încă din zorii zilei, autocare îi vor transporta spre centre de primire, răspândite pe întreg teritoriul Franței. Circa 1.250 de polițiști și jandarmi au fost mobilizați pentru a asigura desfășurarea fără incidente a operațiunii.

„Noi speram toți să mergem în Regatul Unit, dar asta s-a terminat acum”, spune un ethiopian de 30 de ani. „Dar, pe de altă parte, evacuarea este binevenită pentru că acest loc nu este confortabil pentru nimeni”, adaugă el.

- Advertisement -

Din cauza insecurității și a exasperării populației locale, tabăra de la Calais devenise un fel de abces social, otrăvind dezbaterea în jurul imigrației și suscitând tensiuni între Paris și Londra. La sfârșitul lunii septembrie, guvernul socialist a anunțat desființarea ei.

Provocarea este majoră, dar autoritățile — care asigură că dispun de 7.500 de locuri de cazare — speră să evacueze „Jungla” în cel mult o „săptămână”. De luni până miercuri, 145 de autocare vor transporta migranții spre aproape 300 centre de primire. Iar de marți, buldozerele vor începe să distrugă corturile și barăcile.

Duminică, pliante redactate în mai multe limbi au fost distribuite migranților pentru a preciza desfășurarea operațiunii și a încerca o ultimă dată să-i convingă pe cei care nu vor să plece.

Mai mulți migranți au părăsit însă tabăra în ultimele zile, dar fără a se îndepărta de regiune și a-și păstra șansele de a traversa Canalul Mânecii, potrivit unor surse anonime.

Această evacuare anunțată nu a pus capăt dezbaterilor. Reprezentanți ai opoziției de dreapta și-au exprimat temerea de o multiplicare a unor „mini-Calais”-uri în toată Franța și mai multe orașe destinate pentru primirea migranților au respins planul de repartiție al guvernului.

„Să primești în orașe 30, 40 de persoane mi se pare cel mai puțin lucru” care se poate face pentru ele, a replicat duminică ministrul Patrick Kanner, cerând „respect” și „umanitate” pentru migranți.

Mai multe asociații de ajutor pentru migranți și-au exprimat regretul față de graba autorităților, fără să-și ascundă scepticismul față de urmările acestei măsuri.

„Guvernul visează că distrugând (această „Junglă”) va rezolva problema migranților, dar este o eroare: o bună parte dintre oamenii care vor să plece vor reveni fără a-i mai pune la socoteală pe cei nou-veniți, aproximativ 30 zilnic”, a estimat Francois Guennoc, vicepreședintele Asociației Căminul migranților.

Dar mulți riverani răsuflă ușurați. „Dacă aceasta se face conform prevederilor, vom putea răsufla liniștiți și dormi ceva mai bine”, spune un localnic, a cărui grădină a fost devastată în mai multe rânduri.

Dezmembrarea programată a taberei a permis în orice caz deblocarea situației unei părți a minorilor singuri al căror număr este estimat la 1.300.

Guvernul britanic a acceptat să accelereze procedurile de primire pentru acești copii și adolescenți, dintre care aproximativ 500 au legături familiale în Regatul Unit.

Marea Britanie a primit 194 de minori săptămâna trecută și alții vor trebui să-i urmeze, a declarat Pierre Henry, directorul general al organizației neguvernamentale Franța, pământ de azil (FTDA).

Dacă cei mai mulți au beneficiat de un program de reunificare a familiilor, 53 dintre ei — printre care multe fete tinere, majoritatea eritreene — au fost primiți pe baza unui amendament adoptat în mai care prevede primirea tuturor copiilor refugiați vulnerabili și fără familie.

Este pentru prima oară când această prevedere este aplicată, potrivit presei din Marea Britanie, țară în care primirea migranților nu se mai face în unanimitate.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img