România are mare nevoie de banii Chinei, mai ales pentru marile proiecte de infrastructură, cum sunt autostrăzile, căile ferate sau cele din domeniul energetic. Doar că România trebuie să acționeze în acest demers de comun acord cu statele din Uniunea Europeană, iar în această chestiune lucrurile devin mai delicate. Țările puternice din Occident trimit mereu delegații în China, conduse de șefi de stat, pentru a încheia contracte economice, dar la nivel comunitar e nevoie de coordonare.
Intenția de acum a guvernului nu trebuie ratată, spune la RFI analistul Adrian Mitroi, profesor la ASE. Important este cât de bine va ști Bucureștiul să negocieze, astfel încât să obțină beneficii maxime.
”Sunt absolut convins că în noua arhitectură politică și economică mondială, o relație mutual benefică cu a doua economie din lume este o poziționare inteligentă și deșteaptă. Nici nu se mai pune problema dacă; problema este sub ce formă pentru că savoir-faire-ul chinezesc este inegalabil și este ceea ce nouă ne lipsește acum”, spune profesorul Adrian Mitroi.
Trebuie amintită și declarația premierului Dacian Cioloş, care, în discursul rostit la recepţia organizată la Ambasada Chinei la Bucureşti cu ocazia Zilei Naţionale a Republicii Populare Chineze, spunea ”Proiectul noilor drumuri ale mătăsii şi acest mecanism de cooperare între China şi Europa Centrală şi de Est sunt convins că pot să contribuie şi la accelerarea dezvoltării schimburilor comerciale şi economice între România şi China. România poate să fie o poartă de intrare pentru produse chinezeşti în UE şi sunt convins că avem şi noi pe partea noastră multe de făcut pentru a valorifica potenţialul pe care piaţa chineză îl oferă produselor chinezeşti”.