Uniunea Europeană ar putea reloca între 100.000 și 120.000 de migranți în Ungaria, în conformitate cu cotele obligatorii stabilite de blocul comunitar, a sugerat Janos Lazar, șeful de cabinet al premierului ungar Viktor Orban, într-un interviu acordat sâmbătă portalului de știri local makohirado.hu, informează agenția de presă MTI.
La summitul UE de săptămâna viitoare se va rediscuta subiectul migranților.
Președintele Klaus Iohannis a anunţat vineri la Berlin că România s-a CONFORMAT cotelor obligatorii de migranţi.
CITIŢI ŞI:Iohannis la Berlin: Noi ne-am CONFORMAT cotelor obligatorii de migranți
Lazar a susținut că, dacă se ține cont de faptul că imigranții vor face copii și vor dori totodată să-și aducă și rudele, acest număr ar putea însemna „o comunitate în continuă creștere de 500.000-600.000 de persoane”. Lazar a spus că este „discutabil” cum membrii acestei comunități, oameni „din culturi și societăți profund diferite… atașați ferm propriilor identități culturale și religioase” s-ar putea integra în societatea ungară.
Referindu-se la apelurile opoziției ca alegătorii să nu participe la referendumul din 2 octombrie din Ungaria pe tema cotelor de refugiați, Lazar a insistat că oamenii nu trebuie „să renunțe la dreptul de a vota”, în timp ce politicienii care fac campanie împotriva referendumului „atacă de fapt valorile fundamentale ale democrației”.
CITIŢI ŞI:Viktor Orban anunță o “luptă dură” cu UE
Totodată, Lazar a reiterat poziția guvernului de la Budapesta potrivit căreia Ungaria este gata să ofere protecție refugiaților politici. În ceea ce-i privește pe migranții economici, „suntem gata să-i sprijinim — raportat la forța economică a țării — pe cei care trăiesc în condiții mai rele decât noi, dar acest ajutor trebuie să fie oferit acolo unde s-au născut, acolo unde trăiesc și acolo unde apar problemele”, a mai spus Lazar. El a criticat totodată Germania pentru că-i „triază pe migranți și-i alege pe cei de care are nevoie” în timp ce restul rămân să fie „distribuiți în întreaga Europă”.