spot_img
4 C
București
vineri, noiembrie 22, 2024
AcasăhighlightPreşedintele Germaniei, GAFĂ MONUMENTALĂ la Bucureşti/ Administraţia prezidenţială: VINA e a Ambasadei...

Preşedintele Germaniei, GAFĂ MONUMENTALĂ la Bucureşti/ Administraţia prezidenţială: VINA e a Ambasadei Germaniei

-

- Reclama -

Vad ca niste trompete din presa citeaza mandri aberatia spusa de presedintele Germaniei. Asta va arata cat habar au aceste trompete despre democratie, stat de drept si separatia puterilor in stat.Au trecut ore bune de la acest atac virulent la democratia din Romania iar societatea civila (sau in civil?!) din Romania inca tace. ONG-urile din Romania care spun ca apara justitia si statul de drept au aratat inca odata ca sunt preocupate doar de proiecte si consfatuiri, de unde sa mulga bani de la vestici, nu de apararea si promovarea democratiei in Romania, afirma pe facebook Chris Terhes, presedintele Romanian Community Coalition din Statele Unite.

- Reclama -

UPDATE: Administraţia Prezidenţială precizează că ar fi fost o greşeală de traducere a Ambasadei Germaniei la Bucureşti.

- Advertisement -

UPDATE: O replică dură are şi preşedintele Uniunii Judecătorilor, Dana Gîrbovan, pe facebook.

In nici un stat democratic justitia nu este facuta de procurori, ci de judecatori

„Care mai este valoarea unitatii europene si Uniunii Europene?” – a intrebat retoric presedintele german Joachim Gauck in cadrul conferintei de presa alaturi de presedintele Romaniei Klaus Iohannis, pe data de 20 iunie 2016.

O scurta privire in tratatul Uniunii Europene iti ofera si raspunsul: Uniunea se întemeiază pe valorile respectării demnității umane, libertății, democrației, egalității, statului de drept, precum și pe respectarea drepturilor omului, ca valori comune ale statelor membre.

Romania e stat membru al Uniunii Europene, stat de drept fundamentat pe separarea puterilor in stat: legislativa, executiva si judecatoreasca – in cadrul democratiei constitutionale.

Puterea judecatoreasca se exercita de Inalta Curte de Casatie si Justitie si celelelate instante judecatoresti, exclusiv prin judecatori, care sunt independenti si se supun numai legii.

Procurorii fac parte dintr-o structura distincta, Ministerul Public, si isi desfasoara activitatea potrivit principiului legalitatii, al impartialitatii si al controlului ierarhic, sub autoritatea ministrului justitiei. Parchetele functioneaza pe langa instantele de judecata, conduc si supravegheaza activitatea de cercetare penala a politiei judiciare, in conditiile legii.

Nici DNA si nici o alta structura de parchet nu face parte din puterea judecatoreasca si nu este tara democratica in care justitia sa fie indeplinita de procurori.

Faptul ca presedintele Germaniei a rostit atat de senin ca DNA e a treia putere in stat ar trebui sa ne ridice ingrijorari si intrebari serioase, cum de am ajuns in acest punct.

Rostogolirea in spatiul public, de atat de mult timp, a ideii ca justitia se confunda cu lupta anticoruptie si ca ea se infapuieste de procurori erodeaza democratia din Romania, cu consecinte deosebit de grave. Am auzit de mai multe ori ca DNA a devenit un brand de tara, iar acest lucru era spus cu multa emfaza.

Justitia nu e insa campanie de publicitate ori de PR, e un proces ce se desfasoara cu rigurozitate si strict in limitele legii, cu respectarea tuturor drepturilor si obligatiilor procedurale.

Trebuie sa intelegem acest lucru, ca societate, daca vrem sa construim un stat de drept viabil, intemeiat pe o justitie independenta.

Nimic viabil nu se poate construi pe termen lung daca acceptam, ca stat sau ca Uniune Europeana, sa facem rabaturi sau sa ne indepartam de la valorile fundamentale ale statului de drept, ce includ separatia puterilor in stat.

Afirmatiile presedintelui Germaniei, ca aceasta tara doreste sa consolideze DNA ca a treia putere in statul roman, este in contradictie cu principiul separatiei puterilor in stat si necesita clarificari institutionale, atat din partea Germaniei, cat si a Romaniei.

Presedintele Germaniei a atacat democratia si ordinea de drept din Romania, consideră Terhes prin afirmatia:

- Advertisement -

„Dorim sa consolidăm activitatea, de pildă, a DNA ca a treia putere în stat”, a spus presedintele Germaniei Joachim Gauck in cadrul conferintei de presa comuna cu presedintele Iohannis, pe data de 20 iunie 2016.

Aceasta afirmatie a presedintelui german incalca ordinea de drept din Romania si toata gandirea vestica democratica despre separatia puterilor in stat. Intr-o democratie sunt trei puteri in stat care se controleaza reciproc: puterea legislativa (Parlamentul), puterea executiva (Guvernul+Presedintele) si puterea judecatoreasca. Conform Constitutiei Romaniei, „Justiţia se realizează prin Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi prin celelalte instanţe judecătoreşti stabilite de lege”.

Justitia, asadar, este facuta de judecatori si nu de catre procurori. Numai in gandirea de drept stalinista procurorii erau superiori judecatorilor.CSM trebuie sa se autosesizeze pentru a apara independenta si reputatia justitiei din Romania. Este inadmisibil ca cineva din afara Romaniei sa sustina o asemenea enormitate juridica, sa faca DNA o a treia putere in stat, ceea ce ar conduce justitia romaneasca inapoi in perioada stalinista, mai spune Terhes.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img