spot_img
3 C
București
sâmbătă, noiembrie 23, 2024
AcasăhighlightGen. Constantin Degeratu: Exodul refugiaților este organizat ca o diversiune pentru a...

Gen. Constantin Degeratu: Exodul refugiaților este organizat ca o diversiune pentru a acoperi expansiunea Rusiei în Siria

-

- Reclama -

Siria este primul câștig strategic major în planul relațiilor internaționale al Rusiei și asta creează probleme majore pentru securitatea Europei de Est, iar criza refugiaților a făcut parte din strategia Kremlinului de a „adormi” vigilența Occidentului, consideră generalul Constantin Degeratu, fost șef al Statului Major. Situația din Siria este un eșec major al NATO și al politicii americane, a spus generalul la Digi24.

- Reclama -

Întrebat cum vede numărul de peste 6.000 de refugiați pe care va trebui să-i găzduiască România, Constantin Degeratu a spus:

- Advertisement -

Vedeți ce ne-a făcut președintele Putin? Discutăm aproape nimic, așa în general,. 6.000 de refugiați – cifra n-are nicio relevanță, ca să fim sinceri. Dar (Putin) a rezolvat problema: Europa se bate și se ceartă pe această problemă a refugiaților. Iar noi, Europa, facem niște greșeli colosale”, a adăugat Constantin Degeratu.

Cum ar trebui să se procedeze cu refugiații

- Advertisement -

Întrebare: trecerea ilegală a frontierei este, în orice împrejurare, o infracțiune? Traficul internațional de persoane, ilegal, este o infracțiune? Da! Ce ni se cere, nouă, forțelor de ordine, să zicem, acum? Să considerăm fiecare persoană care trece ilegal frontiera infractor, cu excepția acestui val de refugiați. Acest val de refugiați este în afara legii. Este de la Dumnezeu, trebuie să-l aplaudăm! Aici este o problemă pe care nu pot să înțeleg”, a spus Constantin Degeratu.

De ce, spre exemplu, România, în loc să securizeze realmente frontierele, a început să critice o țară vecină cu care ar fi trebuit să coopereze în combaterea legală a migrației ilegale, pentru că aceasta este principala sursă de terorism, potrivit Strategiei de luptă antiterorism adoptate de Uniunea Europeană”, a continuat Constantin Degeratu.

Cifra în sine, de 6.000 de refugiați, este discutabilă, recunoaște fostul șef al Statului Major, care indică însă alte probleme, de natură socială: „Pentru fiecare dintre refugiați – dacă ar fi refugiați, dacă viața lor ar fi în pericol în Siria – ar trebui cheltuiți 500 de euro pe lună, adică un salariu mediu în România. Două milioane de români trăiesc sub pragul minim al sărăciei, sub doi dolari pe zi. Trei milioane de pensionari au venituri mai mici decât salariul mediu pe economie. Nu știu de ce numai 6.000 ar beneficia de un tratament și celelalte milioane nu pot să beneficieze de același tratament în România. Din acest punct de vedere, cifra trezește, pe de o parte, niște probleme pentru populația din România, pe de altă parte, stârnește o anumită îngrijorare, pentru simplul motiv că știm precis că principala sursă de terorism o reprezintă migrația ilegală – scrie asta și în strategia americană, de-aia s-a făcut gardul ăla de 4.000 de kilometri în Statele Unite – deci, din punctul ăsta de vedere, este o preocupare”, a subliniat Constantin Degeratu.

Cifra în sine n-are nicio relevanță”, a repetat el. „Deci, ca să vină 6.000, ar trebui cumva aduși cu forța, cu cătușe, pentru că nu vrea nimeni să vină în România – încălcând principii primare ale acelei primiri. Ar trebui cumva încarcerați, pentru că dacă au fost aduși într-un loc, aici, în România, la Botoșani să zicem, și nu vor să stea acolo și vor pleca din nou spre granița cu Ungaria, ce le pot face autoritățile române? Dacă se aplică regimul de imigranți, aici ar fi trebuit clar aplicat, pentru toți, un regim prezumtiv de refugiați de război, de exemplu, ceea ce înseamnă găzduirea în tabere de refugiați controlate, menținerea acestor tabere până când se termină criza care a generat această chestiune și eventual ajutorarea acestor oameni: să se pregătească, să se înarmeze, să meargă să-și elibereze țara!”

Greu de imaginat – arată Constantin Degeratu – de ce soldații americani ar trebui să moară pentru libertatea Siriei , iar jumătate de milion de bărbați buni de luptă ar trebui să aștepte să fie eliberați de soldați americani sau români sau britanici. E de neînțeles lucrul ăsta. Identitatea socio-politică a unei națiuni, a unei comunități, necesită clar o atitudine de păstrare a ei, adică o luptă pentru ea. Nu înțeleg de ce ar trebui să fie eliberată Siria de „Statul Islamic” de către americani, iar acești bărbați sirieni – înțeleg refugiul femeilor și copiilor – apți de luptă, bine educați, nu se organizează în Turcia, în România, în Bulgaria, nu cer arme, nu fac un guvern în exil și nu se duc acasă să-și elibereze țara? Asta ar fi logica lucrurilor, dacă ar fi natural exodul. Nu este natural, este organizat bine, ca o diversiune, pentru a acoperi aceste mișcări strategice expansioniste ale Rusiei!”, a conchis generalul Constantin Degeratu la Digi24.

Generalul crede că o partiție a Siriei între marile puteri este iminentă. Aceasta este miza discuțiilor pe care le vor avea președinții Obama și Putin, nicidecum Ucraina, cum susține Administrația americană.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img