spot_img
2 C
București
sâmbătă, noiembrie 23, 2024
AcasămareVIDEO/Seful Institutului Elie Wiesel: Numele lui Petre Tutea nu poate fi dat...

VIDEO/Seful Institutului Elie Wiesel: Numele lui Petre Tutea nu poate fi dat nici unei strazi din Romania, a fost legionar

-

- Reclama -

Alexandru Florian, directorul Institului Elie Wiesel, aflat in subordinea Primului Ministru, si unul din sustinatorii asa numitei legi antilegionari, a declarat la Realitatea Tv ca unul din cei care se incadreaza la aceasta lege este filosoful Petre Tutea. 

- Reclama -

Din acest motiv, a spus Florian, institutul a cerut ca o strada din Timisoara sa NU poarte numele lui Petre Tutea, iar Primaria Timisoara a acceptat cererea. Florian a sustinut ca Tutea a fost un sustinator al Miscarii Legionare.

- Advertisement -

CITITI SI:CEI TREI PARLAMENTARI CARE AU INITIAT LEGEA ANTILEGIONARI, CARE PERMITE SUPRAVEGHEREA ONLINE/ ALTA INEPTIE A LEGII: RECUNOASTE SENTINTELE DATE DE REGIMUL COMUNIST/ LISTA DEPUTATILOR CARE S-AU OPUS ACESTEI LEGI ANTIDEMOCRATICE/ REACTIILE ISTORICILOR

Nu trebuie sa fii facut ceva,  Tutea a sustinut prin idei Miscarea Legionara, a mai sustinut Alexandru Florian, intrebat in emisiune de ce crime se face vinovat filosoful.

- Advertisement -

Un nume de strada inseamna cult al acelei persoane, a mai spus Florian.

CITITI SI: BIG BROTHER ROMANESC: LEGEA ANTI LEGIONARI, PRETEXTUL UNOR ABUZURI INCREDIBILE IMPOTRIVA DEMOCRATIEI

În 1933, Petre Țuțea a fost angajat prin concurs ca referent în Ministerul Industriei și Comerțului (ulterior devenit Ministerul Economiei Naționale) unde a avansat pînă la funcția de director de studii, funcția maximă pe care a deținut-o în cariera de economist apoi, între martie 1933 și decembrie 1934 a fost detașat în Germania la Agenția economică din Berlin (tot ca angajat al Ministerului Industriei și Comerțului și nu pentru studii la Universitatea Humboldt, unde ar fi fost trimis de către Alexandru Vaida-Voevod. Rechemat în Ministerul Economiei Naționale, centrala Industrie și Comerț, Petre Țuțea funcționează aici până la data arestării – 12 aprilie 1948. Deși doctor în Drept, se specializase în economie, conform vocației sale reale.

CITITI SI: E OFICIAL: A inceput MONITORIZAREA ON LINE a celor care il sustin pe Maresalul Ion Antonescu si a ideilor fasciste, legionare, rasiste sau xenofobe, a cultului preotilor si intelectualilor nationalisti, dar si a lui Ceausescu/ MAXIM 3 ANI DE INCHISOARE

După 6 septembrie 1940 Conducerea Mișcării Legionare îi încredințează lui Țuțea funcția de secretar general la Ministerul Economiei Naționale și, în această calitate, face parte din diverse delegații care au purtat negocieri economice la Berlin și la Moscova.

După Rebeliunea legionară este deținut pentru scurtă vreme în Lagărul de la Târgu Jiu, după care este eliberat și repus în funcție. După 23 august 1944, continuă să lucreze în același minister, la Direcția Încurajării Exportului, apoi funcționar în Direcția Studii și Documentare, pentru ca în final să lucreze în Direcția Acorduri, protejat de Lucrețiu Pătrășcanu contra epurărilor succesive din aparatul de stat. Două săptămâni după destituirea lui Pătrășcanu a fost arestat și Țuțea care, cu o întrerupere între 1953 și 1956, va fi deținut până în 1964.

CITITI SI: Primele tinte ale Legii anti legionare: Mircea Vulcanescu si Nichifor Crainic

Petre Țuțea a fost arestat în 12 aprilie 1948, fiind încarcerat în arestul Siguranței din str. Rahova, acuzațiile care i se aduceau fiind de spionaj în favoarea anglo-americanilor. În realitate, în 11 februarie 1948 diplomatul britanic John Bennet a înaintat la Foreign Office un raport asupra situației economice din România, citând pe larg dintr-o lucrare redactată cu ani în urmă de Petre Țuțea, în cadrul Oficiului de Studii al Ministerului Industriei și Comerțului (Economiei Naționale), privind relațiile economice româno-germane din trecut, ca bază de comparație cu relațiile economice româno-sovietice. Suspectat de Siguranță, pentru „consolidarea” dosarului, lui Țuțea i se încredințează de către secretarul general al ministerului, Simon Zeigher, efectuarea unei lucrări privind participarea capitalului străin la dezvoltarea industriei petroliere din România, subiectul fiind considerat foarte tentant pentru „oficinele informative britanice”.

Petre Țuțea este anchetat până în 10 noiembrie 1948. Anchetatorii Securității sunt incapabili să probeze vreo încălcare a legii de către arestat, așa cum dovedește un referat din 10 decembrie 1949, semnat de căpitanul de securitate Nicolaescu Marin. În consecință se propune încadrarea arestatului în prevederile Ordinului 5/1948, categoria preventivi, vizând arestarea foștilor legionari.

CITITI SI: Pana la 3 ani de inchisoare pentru cei care il glorifica pe Maresalul Ion Antonescu si promoveaza ideile Miscarii Legionare

Neputându-se reține în sarcina sa vreo acuzație dovedită, este trimis la închisoarea Jilava, unde rămâne până la 23 aprilie 1949. Este ridicat de la Jilava și transportat la închisoarea Ocnele Mari, fără ca situația sa de reținut să primească vreo clarificare. Aici este uitat până în noiembrie 1950 când este, oficial, internat prin Decizia M.A.I. nr. 193/1950, pe timp de 24 de luni, „pentru activitate legionară”, pedeapsa expirând la 29 noiembrie 1952. Conform obiceiului, a fost eliberat abia în anul următor, „cu o mică întârziere”, abia în 29 mai 1953.

Este arestat din nou în 1956.Tribunalul l-a condamnat, prin Sentința nr. 241/20 decembrie 1957, pe Petre Țuțea, „în baza art. 209, pct. 2, lit. a C.P., modificat prin decretul 469/57”, la „10 (zece) ani închisoare corecțională și 5 (cinci) ani interdicție corecțională pentru uneltiri contra ordinii sociale p.p. de art. 209, pct. 2 lit. a C.P., prin schimbarea calificării din art. 209, pct. 1 C.P., modificat prin Decretul 429/57, conf. Art. 292 C.J.M. și art. 306 C.Pr. Pen. În baza art. 25, pct 6 C.P. se confiscă averea totală personală a condamnatului Țuțea Petre. Conform art. 304 C.J.M. îl obligă la 500 lei cheltuieli de judecată.

Eliberat din detenție, în urma amnistiei din 1964, patru ani mai târziu, în primăvara lui 1968, lui Petre Țuțea i se întocmește o „fișă personală” (în cadrul unui „Referat cu propuneri de avertizare a numitului Țuțea Petre”)

„Dar, fire de boem, dominat puternic de eul său, n-a acceptat să intre în câmpul muncii pe lângă faptul că nu este dispus „să se bage slugă la dârloagă” (sic!) autocaracterizându-se ca om „inadaptabil la situația politică și economică actuală””
- Advertisement -
spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img