spot_img
5.8 C
București
marți, noiembrie 5, 2024
AcasăDezvaluiriVIDEO/ LIDER PNL, DECLARATII HALUCINANTE: SRI TREBUIE SA URMAREASCA TOATA ROMANIA

VIDEO/ LIDER PNL, DECLARATII HALUCINANTE: SRI TREBUIE SA URMAREASCA TOATA ROMANIA

-

- Reclama -

Senatorul PNL, Tudor Barbu, viceliderul grupului PNL din Senat, seful organizatiei Gorj a partidului, a facut declaratii halucinante joi seara intr-o interventie in emisiunea Dosar de Politician de la B1 TV.

- Reclama -

Referindu-se la declaratiile generalului SRI, Dumitru Dumbrava, Barbu a spus ca SRI trebuie sa faca un camp tactic din intreaga Romanie. Mai mult, senatorul liberal a sustinut ca SRI trebuie sa urmareasca justitia romaneasca pentru a o apara de dusmanii externi.

- Advertisement -

Generalul SRI Dumitru Dumbrava, seful Directiei Juridice din SRI, a explicat  recent intr-un interviu cum instantele sunt „camp tactic” si serviciile secrete urmaresc dosarele pana la finalizarea lor definitiva, afirmatie care a provocat reactii dure din partea magistratilor.

- Advertisement -

Barbu a facut aceste declaratii in replica la interventia telefonica in emisiune a  judecatoarei Dana Girbovan, membra in Uniunea Nationala a Judecatorilor din Romania,  care a explicat in interventia telefonica pentru B1 de ce considerarea instantelor „camp tactic” de catre SRI aduce atingere independentei justitiei, violand dreptul oricarui cetatean de a fi judecat de un judecator independent, care nu e supus unei presiuni din exterior chiar venind de la un serviciu secret. Girbovan a dat exemplul fostului serviciu secret SIPA, care a fost folosit pentru a santaja magistrati.

SRI trebuie sa „protejeze informativ justitia” de dusmanii interni si externi, a sustinut senatorul PNl, Tudor Barbu.

barbu2Camp tactic in opinia mea este toata Romania. De la orice scoala, liceu, instanta, televiziune, orice, acolo unde exista un vector de amenintare contracararea se va face de catre serviciile abilitate, SRI are prin lege OBLIGATIA, NU DREPTUL, sa protejeze institutiile statului, a sustinut Tudor Barbu.

Senatorul PNL a mai sustinut ca SRI este obligat sa supravegheze justitia.

Judecatoarea Dana Girbovan a avertizat ca in momentul de fata se incearca acreditarea ideii ca este bine ca judecatorii sa fie supravegheati de SRI. In opinia Danei Girbovan, o asemenea situatie este extrem de periculoasa, in conditiile in care oricand persoane din serviciile secrete care au acces la date personale ale magistratilor pot incerca sa influenteze actul de justitie: „Este o notiune (n.r. – camp tactic) pe care eu ca judecator nu am intalnit-o. Este specifica operatiunilor militare si serviciilor secrete. Ceea ce este important de stiut este ca activitatea de cercetare penala, ancheta penala este atributul exclusiv al procurorilor, activitatea de judecata este cea a judecatorilor. Folosindu-se aceasta expresie de camp tactic vizavi de instante si de faptul ca SRI ar urmari dosarele pana la finalizare, a ridicat serioase semne de intrebare. Pentru ca revenind la ce am spus inainte, am vazut ca se legitimeaza in spatiul public ideea ca este bine ca judecatorii sa fie supravegheati de SRI. Este foarte periculos, pentru ca nu exista nicio garantie ca, la un moment dat, persoane din servicii – nu ma refer la SRI ca institutie, ci la oameni care au acces la informatii adunate, la date personale ale magistratilor – nu vor incerca si ei sa influenteze la fel actul de justitie”.

Dana Girbovan a amintit de defuncta SIPA, serviciu care aduna informatii despre viata personala a magistratilor, datele fiind folosite de multe ori pentru santajarea acestora. Judecatoarea Girbovan a precizat ca in acest moment o mare parte din arhiva SIPA se afla la SRI:

Vreau sa va reamintesc aici o poveste recenta din trecutul nostru si anume cea legata de SIPA. A fost creat pe vremea ministrului Stoica tocmai pentru a se aduna informatii despre judecatorii corupti. Ce s-a intamplat ulterior? Acest serviciu a fost denaturat, s-au adunat informatii despre viata personala a magistratilor, in afara oricarui cadru legal, al oricarui control. Efectul a fost unul devastator, pentru ca de fiecare data cand apareau dosare importante, ele erau legate de suspiciuni privind posibile santaje ale judecatorilor din partea celor care au avut acces la acest tip de informatii. Fostul ministru Monica Macovei, care a desfiintat acest serviciu, spunea ca au fost adunate informatii inclusiv de catre ofiteri acoperiti aflati in randul magistratilor. Nici pana azi nu s-a lamurit aceasta chestiune, ce informatii au fost adunate, cum au fost folosite. O parte din arhiva, din cate am inteles eu, este acum chiar la SRI, asa au fost ultimele informatii transmise de la Ministerul Justitiei. (…) Vom insista in continuare sa aflam care este in mod real modul de actiune si influenta SRI in actul de Justitie, ce inseamna camp tactic, ce lege il prevede”.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img