spot_img
3 C
București
sâmbătă, noiembrie 23, 2024
AcasăUncategorized"Roboţii ucigaşi" provoacă panică în sânul comunităţii ştiinţifice

„Roboţii ucigaşi” provoacă panică în sânul comunităţii ştiinţifice

-

- Reclama -

Peste o mie de experţi şi oameni de ştiinţă trag un semnal de alarmă în privinţa pericolului reprezentat de armele autonome. Ei se declară într-o scrisoare deschisă împotriva dezvoltării armelor bazate pe inteligenţă artificială. Printre semnatari se numără astrofizicianul britanic Stephen Hawking, patronul Tesla Motors, americano-canadianul Elon Musk şi co-fondatorul Apple, Steve Wozniak, transmite Radio France Internationale.

- Reclama -

Ce s-ar întâmpla dacă un robot-militar ar scăpa de sub control? Întrebarea provoacă nelinişte în rândul oamenilor de ştiinţă, care atrag atenţia că o cursă a înarmării cu aşa-numiţii „roboţi ucigaşi” ar fi o idee proastă.

- Advertisement -

„Armele autonome au fost descrise ca a treia revoluţie în război, după praful de puşcă şi armele nucleare”, atrag atenţia semnatarii scrisorii deschise.

Printre ei se află şi astrofizicianul britanic Stephen Hawking. Nu este prima dată când renumitul savant se pronunţă pe tema aceasta. Într-un interviu pentru BBC din decembrie anul trecut, el atrăgea atenţia că omenirea ar putea să dispară, dacă armele autonome bazate pe inteligenţă artificială vor scăpa de sub control: „Formele primitive de inteligenţă artificială pe care le avem deja s-au dovedit foarte utile. Dar cred că dezvoltarea unei inteligenţe artificiale complete ar putea aduce sfârşitul civilizaţiei umane. Odată ce oamenii dezvoltă inteligenţa artificială, aceasta va scăpa de sub control şi se va dezvolta apoi de una singură. Oamenii nu vor putea face faţă şi vor fi eliminaţi într-un final”.

- Advertisement -

Totuşi, nu înseamnă că omenirea ar trebui să pună punct tuturor cercetărilor legate de inteligenţa artificială, spune de partea sa Eric Horvitz, cercetător la Microsoft. El subliniază beneficiile acestei tehnologii în domenii precum sănătatea: „Uitaţi-vă câte a făcut tehnologia pentru societatea noastră, pentru socio-economie. De exemplu, în sistemul medical. Este incredibil! Cu ajutorul inteligenţei artificiale facem din ce în ce mai multe lucruri, pe care unii cred că doar oamenii deştepţi le pot realiza. Acest lucru aduce multă speranţă, multe posibile beneficii, dar şi unele preocupări, de exemplu dacă această tehnologie va elimina angajaţii umani pe viitor sau dacă aceste maşinării vor deveni atât de puternice şi inteligente, încât nu vor mai putea fi oprite şi vor deveni mai deştepte decât oamenii”.

Întrebarea de bază este cine va fi responsabil dacă o armă autonomă scapă de sub control? Un robot nu poate fi adus în faţa justiţiei şi nici sancţionat pe linie militară, întrucât nu e decât o maşinărie, atrag atenţia savanţii, care se tem că armele robotizate vor deveni „Kalashnikovul viitorului”.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img