Autoritățile americane și europene investighează posibilitatea existenței unei surse necunoscute până în prezent, care ar fi furnizat site-ului Wikileaks documente sensibile, inclusiv ultimele dezvăluite de presa franceză cu privire la acțiunile de spionaj desfășurate de serviciile secrete americane împotriva instituțiilor statului francez, relatează miercuri agenția Reuters.
Conform unor oficiali europeni și americani din sectorul securității, se presupune că aceste documente au fost oferite site-ului Wikileaks de altcineva decât fostul consultant al Agenției de Securitate Națională a SUA (NSA) Edward Snowden.
Documentele publicate de site-ul francez de investigații Mediapart conțin rapoarte de sinteză a activității desfășurate de agenții americani trimiși în misiune. Conform unor surse care cunosc natura documentelor la care Snowden a avut acces, astfel de rapoarte nu se numără printre informațiile pe care fostul consultant al NSA ar fi putut să le sustragă, de unde rezultă ipoteza că scurgerea de informații despre operațiunile de spionaj din Franța are o altă origine.
În plus, potrivit acelorași surse, colaboratorii lui Snowden care au fost în contact cu Julian Assange (fondatorul Wikileaks) afirmă că, în opinia lor, Snowden a evitat să-i ofere lui Assange documente secrete ale serviciilor secrete americane. De altfel, Assange a publicat până în prezent foarte puține informații atribuite NSA sau fostului consultant al acestei instituții, refugiat în prezent în Rusia.
Presa franceză a publicat miercuri documente furnizate de site-ul Wikileaks potrivit cărora serviciile secrete americane au spionat în ultimii zece ani Palatul Elysée (sediul președinției franceze), ministerele de Interne, de Externe, al Justiției și al Apărării, Adunarea Națională, precum și mai multe ambasade, cu ajutorul unei instalații de interceptare a comunicațiilor, amplasată pe acoperișul ambasadei SUA la Paris. Instalații similare, aparținând Special Collection Service (SCS) — o unitate comună a NSA și CIA, ar mai exista în alte circa 80 de state ale lumii, dintre care 19 în Europa, în orașe precum Berlin, Geneva, Madrid, Stockholm, Viena și Varșovia.