Politica maghiară independentă este inacceptabilă pentru Bruxelles, de aceea, cei de acolo vor să se descotorosească de guvernul naţional maghiar şi vor să instaureze aici un guvern-marionetă, a declarat premierul ungar Viktor Orbán, miercuri, la împlinirea a 68 de ani de la Revoluţia din 1956, la aniversarea organizată în Parcul Millenáris din Budapesta. Potrivit prim-ministrului, concluzia celor întâmplate la 1956 este trebuie să luptăm numai pentru Ungaria şi pentru libertatea maghiară.
„Avem de-a face, din nou, cu vechea întrebare: ne înclinăm în faţa voinţei străine, de data aceasta în faţa voinţei Bruxelles-ului, sau îi rezistăm. Această decizie serioasă aşteaptă, acum, Ungaria”, a spus Viktor Orbán. „Răspunsul nostru ar trebui să fie la fel de clar precum a fost în 1956”, a propus şeful de guvern. „Nu vom participa la niciun fel de competiţie imperială şi nu vrem să participăm la duşmănirea altora. Nu credem în ideologiile mondiale, fie că vin din Est sau din Vest. Noi ne dorim un singur lucru. Vrem să trăim în pace, aici, în Bazinul Carpatic, după propriile reguli, în căutarea propriei fericiri”, a spus şeful guvernului de la Budapesta.
Viktor Orbán a spus: am dovedit, deja, de o sută de ori că nu ne este teamă atunci când actualul imperiu ne şantajează. „Ştim că vor să ne bage cu forţa în război. Ştim că vor să ne impună migranţii. Ştim că vor să lase copiii noştri pe mâinile activiştilor de gen”- a afirmat politicianul maghiar.
Referindu-se la partidul Tisza şi la Péter Magyar, premierul a adăugat: „ştim, de asemenea, că au ochit deja guvernul-marionetă, că au ochit deja partidul pe care vor să ni-l impună şi că au ochit deja şi omul, genul de om care semnează tot, candidatul ideal la conducerea unui guvern-marionetă”.
Este o tradiţie naţională de dreapta să protejăm familia şi protejăm patria, aşa cum este o tradiţie internaţionalistă să ne vindem patria şi să ne trădăm familia, a spus Orbán, adăugând că noua opoziţie face acelaşi lucru pe care l-a făcut cea veche, şi anume: cheamă străinii în ajutor, împotriva maghiarilor; în 1956, lideri de la Moscova, acum, lideri de la Bruxelles.
„În duelul dintre David şi Goliat, ei se poziţionează, cumva, mereu de partea lui Goliat. Dar uită, mereu, un lucru: sfârşitul poveştii. Pentru că această poveste are, întotdeauna, acelaşi sfârşit. Goliat pierde, iar David câştigă. Atunci trebuie făcute bagajele şi trebuie dispărut; Béla Kun a plecat la Viena, Rákosi şi ai lui s-au dus la Moscova, iar cei de acum, la Bruxelles”, a adăugat Viktor Orbán.
Viktor Orbán a caracterizat 1956 drept un duel între David şi Goliat; lupta Ungariei pentru libertate, împotriva unui imperiu mondial. Premierul a amintit: aşa cum Ungaria a luptat împotriva otomanilor la Belgrad, sau în 1848 împotriva Vienei, tot aşa, în 1956 ea a luptat împotriva trupelor sovietice.
În 1956 a existat unitate, a existat o voinţă comună, însă puterea nu a fost suficientă pentru acţiunea suverană, a spus Viktor Orbán.
Astăzi, însă, în spatele guvernului de dreapta există o puternică unitate naţională, există o voinţă comună, iar aceasta este însoţită şi de forţă, a adăugat premierul. „Astăzi avem posibilitatea acţiunii suverane şi promit că vom profita de ea”, a spus politicianul maghiar.
Orbán a subliniat că a fi maghiar înseamnă a lupta, asta ne învaţă şi ne cer eroii lui 1956. „Nu vom tolera ca Ungaria să fie transformată din nou într-un stat-marionetă, într-un vasal al celor de la Bruxelles. Nu le va reuşi asta, nu ne vor învinge la asta; noi vom câştiga, ei vor pierde. Noi, maghiarii, putem şi vom reuşi să facem asta. O vom face din nou”, a declarat prim-ministrul.
Viktor Orbán a explicat că Revoluţia din 1956 a fost precedată de lovituri de soartă: în ianuarie a avut loc un cutremur, în martie, o viitură cu gheaţă a inundat regiunea Dunării, au murit adulţi şi copii. Potrivit premierului, acesta a fost un semn de avertizare că este timpul să ne pregătim pentru vremuri grele, în care va fi nevoie de unitate.