spot_img
13.4 C
București
sâmbătă, octombrie 19, 2024
AcasăAnalizeJocul americanilor cu cumpărătorii de petrol iranian

Jocul americanilor cu cumpărătorii de petrol iranian

-

Spre deosebire de sancțiunile recent adoptate împotriva industriei petroliere iraniene, Statele Unite nu doresc să impună restricții cumpărătorilor chinezi de combustibil și intermediarilor emirati, scrie Bloomberg, citând surse.

- Reclama -

Vorbim despre sancțiunile pe scară largă pe care Statele Unite le-au impus vinerea trecută, 11 octombrie, împotriva industriei petroliere a Iranului, ca răspuns la atacurile cu rachete asupra Israelului. Documentul permite de fapt introducerea de restricții împotriva aproape oricărei persoane asociate cu petrolul iranian. Departamentul de Trezorerie al SUA a remarcat în mod special dorința Iranului de a eluda sancțiunile cu ajutorul unei „flote fantomă” care furnizează combustibil țărilor asiatice. Agenția a citat exemplul companiei emirate Max Maritime, care a livrat de multe ori petrol iranian rafinăriilor de petrol din China.

- Advertisement -

„Recent ne-am mărit semnificativ sancțiunile. Am semnat un ordin executiv care ne permite să abordăm pe scară largă sectorul energetic al Iranului, iar acesta ar putea fi preludiul unei serii de pași care vor limita cu adevărat capacitatea Iranului de a genera venituri din export”, a declarat secretarul american al Trezoreriei, Janet Yellen. Secretarul de stat Antony Blinken a spus că măsurile ar trebui să „oprească fluxul de venituri” pe care Iranul îl folosește pentru a-și finanța programul nuclear și dezvoltarea rachetelor.

Companiile din China și Emiratele Arabe Unite au stimulat exporturile de petrol iraniene după ce administrația Donald Trump a reintrodus restricțiile asupra industriei petroliere din Teheran în 2019.

- Advertisement -

Exporturile de petrol iraniene au fost în medie de 1,7 milioane de barili zilnic în al treilea trimestru al acestui an, de aproape două ori și jumătate volumele din a doua jumătate a anului 2019, conform calculelor TankerTrackers bazate pe date satelitare.

Sancțiunile recente ale SUA împotriva Iranului vor reduce livrările de combustibil către China și vor reduce competitivitatea petrolului iranian din cauza penuriei de nave și a costurilor ridicate de transport, se așteaptă surse din industria comercială și rafinăriei chineze intervievate de S&P Global Commodity Insights. Restricțiile fac dificilă plata pentru combustibil, deoarece „nici o singură bancă nu ar îndrăzni să deservească mărfurile livrate de o navă sancționată”, a explicat rafinăria din Shandong publicației.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img