spot_img
17.1 C
București
joi, septembrie 19, 2024
AcasăAnalizeRușii și ucrainienii au luptat de aceeași parte in Sudan

Rușii și ucrainienii au luptat de aceeași parte in Sudan

-

Piloții pensionari din Ucraina și lunetiştii din Rusia au ajutat la antrenarea aceleiași părți în conflictul de un an și jumătate din Sudan. Financial Times (FT) scrie despre acest lucru, citând surse din informațiile militare.

- Reclama -

Ei au ajutat forțele armate (AFF), controlate de liderul sudanez Abdel Fattah al-Burhan, opunându-se forțelor de reacție rapidă (RRF) ale generalului Muhammad Hamdan Daghlo.

- Advertisement -

Un reprezentant al armatei sudaneze, într-un comentariu pentru ziar, a negat „prezența ucraineană” în Sudan. Cu toate acestea, un reprezentant al Ministerului Ucrainean al Apărării a confirmat că „civili” ucraineni care „au servit anterior în Forțele Aeriene” acționează ca instructori pentru Forțele Aeriene sudaneze.

O altă sursă FT a remarcat că lunetiştii ruşi care sprijineau VSS erau „adevăraţi”. „Rușii obișnuiau să joace de ambele părți, inclusiv forțele Wagner PMC”, a spus Andreas Heinemann-Gruder, cercetător senior la Centrul de Studii Avansate în Securitate, Strategie și Integrare de la Universitatea din Bonn. Reprezentantul Consiliului Suveran de Tranziție al Sudanului (condus de Abdel Fattah al-Burhan) Malik Aggar a negat anterior prezența PMC Wagner în țară.

- Advertisement -

În 2019, Rusia și Sudanul au încheiat un acord privind crearea unui centru logistic pentru Marina Rusă pe teritoriul sudanez. În conformitate cu acesta, numărul maxim de personal în punctul care ar trebui să fie situat în Port Sudan nu trebuie să depășească 300 de persoane și nu mai mult de patru nave rusești vor putea fi acolo în același timp. Acordul nu a fost ratificat, iar în Sudan a avut loc o lovitură de stat militară, care a dus la răsturnarea președintelui Omar al-Bashir. În același timp, a fost creat un Consiliu Suveran de tranziție, prezidat de Abdel Fattah al-Burhan.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img