spot_img
16.4 C
București
vineri, septembrie 20, 2024
AcasăAnalizeJaponezii enervează alte țări asiatice cu glorificarea criminalilor de război

Japonezii enervează alte țări asiatice cu glorificarea criminalilor de război

-

Japonia a marcat joi înfrângerea în cel de-Al Doilea Război Mondial cu vizitele a cel puţin trei miniştri ai cabinetului la controversatul sanctuar Yasukuni, pe care alte naţiuni asiatice îl consideră un simbol al agresiunii din timpul războiului, informează Reuters.

- Reclama -

Ministrul Apărării Minoru Kihara, ministrul Securităţii Economice Sanae Takaichi şi Yasutaka Shindo, şeful pentru revitalizarea economică, au vizitat altarul Yasukuni din Tokio.

- Advertisement -

Printre cei 2,5 milioane de morţi în război onoraţi în acest sanctuar se numără 14 importanţi criminali de război condamnaţi, inclusiv prim-ministrul Hideki Tojo din timpul războiului.

„Aş dori să îmi exprim astăzi sincerele mele condoleanţe tuturor celor care şi-au sacrificat vieţile lor preţioase şi să ofer cel mai profund respect”, a spus Kihara la sanctuar, în comentarii difuzate la televizor.

- Advertisement -

Aceste vizite sunt primele efectuate de înalţi oficiali guvernamentali de când prim-ministrul japonez Fumio Kishida şi preşedintele sud-coreean Yoon Suk Yeol au convenit cu preşedintele american Joe Biden să urmărească aprofundarea legăturilor de securitate.

„Înţeleg că toţi au vizitat sanctuarul în calitate privată şi că nu ţine de guvern să comenteze”, a declarat purtătorul de cuvânt al guvernului japonez, Yoshimasa Hayashi, la o conferinţă de presă regulată, adăugând că „este firesc ca orice naţiune să arate respect celor care şi-au dat viaţa pentru ţara lor”.

Coreea de Sud, o colonie japoneză timp de 35 de ani, şi China, care a fost invadată de Japonia, nu văd cu ochi buni astfel de vizite din partea oficialilor japonezi.

„Guvernul nostru îi îndeamnă pe liderii japonezi responsabili să înfrunte istoria şi să dea dovadă de o reflecţie umilă şi o introspecţie autentică”, a declarat Ministerul sud-coreean de Externe.”Acesta este o bază importantă pentru dezvoltarea unor relaţii de perspectivă”, a adăugat acesta într-un comunicat.

Susţinătorii sanctuarului Yasukuni, înfiinţat în 1869, când Japonia a ieşit dintr-o izolare de peste două secole, spun că acesta comemorează toţi morţii de război şi nu numai pe cei acuzaţi că au purtat războaie cu vecinii.

„Noi putem trăi acum fericiţi pentru că strămoşii noştri au luptat în război”, a spus Yuka Watanabe, un bărbat în vârstă de 50 de ani venit să îşi aducă omagiul la sanctuarul unde bărbaţi în uniforme militare din perioada celui de-al doilea război mondial s-au închinat şi au mărşăluit purtând steaguri.”Nu cred că ar trebui să uitam asta vreodată”, a adăugat bărbatul.

Premierul Kishida, care intenţionează să demisioneze în septembrie, nu a fost prezent, trimiţând în schimb o ofrandă, a informat presa japoneză.

Niciun prim-ministru nipon în exerciţiu nu a mai vizitat Yasukuni, care înseamnă „ţară paşnică” în limba japoneză, după Shinzo Abe în 2013, vizită ce a provocat o reacţie de dezamăgire din partea preşedintelui american de atunci, Barrack Obama. 

- Advertisement -
spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img