spot_img
22.8 C
București
vineri, septembrie 20, 2024
AcasăAnalizeElveția poate rămâne fără milionari

Elveția poate rămâne fără milionari

-

Există o dezbatere intensă în Elveția în urma unei propuneri de a impune un impozit de 50% asupra oricărei averi moștenite care depășește 50 de milioane de franci elvețieni (59 de milioane de dolari) și a avertismentelor publice de la multimilionari și miliardari că ar părăsi țara dacă ar face acest lucru, scrie Bloomberg . Propunerea a fost înaintată de organizația de tineret Young Socialists of Switzerland, care este afiliată Partidului Social Democrat al țării, dar este independentă din punct de vedere juridic.

- Reclama -

În cadrul sistemului politic elvețian, propunerea va fi supusă unui referendum național, așteptat în aproximativ doi ani. Dar chiar și discutarea unei astfel de idei reprezintă o amenințare la adresa reputației Elveției ca țară cu taxe scăzute și condiții favorabile pentru a face afaceri, scrie Bloomberg .

- Advertisement -

Potrivit unui sondaj din iunie al companiei de audit și consultanță PwC, două treimi dintre proprietarii de afaceri cu o avere netă de peste 50 de milioane de franci elvețieni au indicat că intenționează să își transfere în mod proactiv majoritatea activelor rudelor pe fondul amenințării cu o taxă. Mai mult de jumătate dintre respondenți au declarat că se gândesc să se mute în străinătate.

Tord Kolstad, un antreprenor norvegian cu un capital de 1,5 miliarde de coroane norvegiene (135 de milioane de dolari), care investește în retail și fermele de somon, care s-a mutat în Elveția în 2023 după ce s-a dublat cota de impozitare pentru cei bogați din Norvegia, a criticat propunerea.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img