spot_img
5.7 C
București
sâmbătă, noiembrie 23, 2024
AcasăActualitateO NOUĂ LECȚIE SÂRBEASCĂ PENTRU ROMÂNIA: Exploatează litiul cu UE, dar 85%...

O NOUĂ LECȚIE SÂRBEASCĂ PENTRU ROMÂNIA: Exploatează litiul cu UE, dar 85% rămâne in Serbia de unde va pleca ca produs finit

-

Ministrul sârb al Construcțiilor, Transporturilor și Infrastructurii, Goran Vesić, a declarat astăzi că proiectul Jadar va fi încheiat cu parteneri europeni și că peste 85% din minereu va rămâne în Serbia.

- Reclama -

Este vorba de exploatarea litiului in mod special.

- Advertisement -

Într-un interviu pentru revista Diplomacy & Commerce, el a spus că va fi construit un lanț de fabrici pentru a procesa minereu în produse finite, cum ar fi baterii, fabrici de mașini, dar că va fi furnizată și o parte semnificativă a materiei prime pentru industria auto din Europa.

„În conformitate cu politica Europei, toate zăcămintele situate pe teritoriul Europei sunt utilizate de companii europene”, a spus Vesić.

- Advertisement -

Ministrul a mai afirmat că este prima dată când UE are un interes economic clar și concret în cooperarea cu Serbia și că crede că cu aceasta Serbia a intrat în esență în UE.

„Când se va întâmpla oficial, va fi în următorii ani, altfel vom fi prima țară care va intra, probabil alături de Muntenegru din Balcanii de Vest, dar asta este acordul nostru istoric”, a spus Vesić.

Potrivit acestuia, este important ca cetățenii noștri să știe că, din moment ce studiul de evaluare a impactului asupra mediului se face acum, în afară de instituțiile noastre, vor participa și cele mai bune institute europene și că acesta se va face cu ajutorul partenerilor din Germania. , care au foarte multă experiență în domeniu.

„Se vor aplica cele mai înalte standarde europene care se aplică în mod normal în orice altă țară din UE și putem spune cu certitudine că proiectul va fi acceptabil din punct de vedere ecologic”, crede Vesić.

El adaugă că pentru cetățeni asta înseamnă aproape 20.000 de noi locuri de muncă, direct sau indirect, și vor fi salarii mai bune, ceea ce înseamnă aproximativ șase miliarde de investiții.

„Investițiile noastre anul trecut au fost de 4,5 miliarde, anul acesta sunt de 2,3 miliarde în primele trei până la șase luni. Acesta este un profit uriaș pentru noi, o creștere a produsului intern brut, salarii mai mari și pensii mai mari”, a spus Vesić.

Potrivit acestuia, proiectul Jadar va însemna o nouă viață pentru Serbia și țara noastră va avea astfel un PIB mult mai mare.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img