spot_img
4 C
București
vineri, noiembrie 22, 2024
AcasăAnalizeEugen Tomac: Promisiunile nu țin de foame. Agricultorii românii au nevoie de...

Eugen Tomac: Promisiunile nu țin de foame. Agricultorii românii au nevoie de soluții

-

- Reclama -

Comandat de Partidul Mişcarea Populara – Alianţa Dreapta Unită USR – PMP – Forţa Dreptei

- Reclama -

Executat de Flux 24 Media Communications

- Advertisement -

CUI: 41240004

România este al 5-lea stat din Uniunea Europeană în ceea ce privește suprafața agricolă, cu aproape 12,8 milioane de hectare, reprezentând 8,1% din suprafața agricolă a UE. Cu toate acestea, agricultura românească are nevoie de mai mult sprijin și de mai multă dezvoltare pentru a fi cu adevărat competitivă pe piața europeană. Eugen Tomac, candidatul Alianței Dreapta Unită pentru Parlamentul European, explică în detaliu care sunt provocările cărora trebuie să le facă față agricultorii români și ce soluții ar trebui adoptate pentru o agricultură românească eficientă, profitabilă și de calitate. 

- Advertisement -


Din păcate, astăzi vorbim despre o discrepanță dintre potențialul agriculturii românești și starea ei de fapt. În total, peste 60,7 miliarde de euro pleacă din țară, în buzunarele altora. Avem în România toate condițiile naturale pentru ca noi, românii, să ducem o viață bună. Să mâncăm bine, sănătos și românește. Suntem în topul țărilor cu cea mai întinsă suprafață arabilă din Europa. Avem un potențial agricol uriaș. Cu toate acestea, 80% dintre fructele pe care le mâncăm zilnic sunt produse în alte țări. Producem roșii în România, însă în cele din urmă, mâncăm roșii din Italia, Spania sau Turcia. România importă roșii străine în valoare de 113 milioane de euro anual. Alt exemplu –  60% dintre cartofii pe care ii găsim în comerț sunt cartofi din import. Astfel, românii ajung să plătească anual peste 64 milioane de euro producătorilor străini, explică Eugen Tomac. 

„Agricultura modernă nu se face după ureche” 

Președintele PMP spune că această situație este cauzată de faptul că agricultura românească a fost constant și continuu subfinanțată. Statul nu a avut și nu are o viziune și o strategie de dezvoltare pe termen mediu si lung. În lipsă de politici valide si buget suficient alocat, fermierii români nu dispun de tehnologia necesară pentru producție, stocare și procesare. „Nu avem nici sisteme de irigație eficiente, nici destule sere încălzite. Prin urmare, costul producerii alimentelor românești este mare. De aceea se vând ori la preț prea mare la raft, ori nu intra deloc pe rafturile magazinelor. Iar la export – este valabilă aceeași situație: fermierii români sunt obligați să își vândă produsele la preț mic doar ca sa nu rămână cu marfa nevândută. În plus, lanțul de distribuire este lung, fermierii nu colaborează suficient în cooperative agricole și acest lucru înseamnă că produsul agricol ajunge la raft abia după ce a trecut prin mâinile multor alți intermediari. Și acest lucru se reflectă în prețul ridicat al produsului final cumpărat de către consumator”, arată Eugen Tomac care subliniază că „agricultura modernă nu se face după ureche”. 

Candidatul Alianței Dreapta Unită pentru Parlamentul European acuză Guvernul României pentru eșecul din Agricultură. Eugen Tomac spune că deși agricultura din România beneficiază de fonduri europene și transferuri directe de la bugetul UE, modul în care PSDPNL aleg să implementeze aceste politici europene este contraproductiv. 

„Guvernele României au ales metode birocratice atât în ceea ce privește subvențiile, cât și în ceea ce privește investițiile în agricultură. APIA și AFIR trebuie reformate, iar România trebuie să se concentreze pe politici pentru fermele de familie. Asta pentru că în România aproximativ 90% din totalul fermelor sunt ferme mici de sub 5 hectare. Avem așadar aproximativ 2,6 milioane de ferme mici. Pornind de la această realitate, o direcție strategică pentru viitoarele demersuri ale Alianței Dreapta Unită este creșterea ponderii Grupurilor de Acțiune Locală/GAL – parteneriate între administrația locală, entități private și firme private reprezentanți ai sectoarelor – care trebuie să devină instrumentul principal de implementare a politicilor agricole europene în România. Vom cere creșterea alocației pentru axa LEADER din Programul Național de Dezvoltare Rurală, astfel încât mai mulți bani să meargă prin GAL-uri pentru a face din agricultura de mijloc și ferma de familie principalul focus al politicilor europene, inclusiv în România”, susține Eugen Tomac. 

Președintele PMP îi îndeamnă pe toți românii „să meargă la vot pe 9 iunie și să voteze pentru o clasă politică profesionistă care știe cum să facă diferența în viețile românilor. Statul are responsabilitatea să facă mai mult pentru agricultura și producția românească. Vă invit să susțineți singura alianța de Dreapta din România care apără cu demnitatea interesele românilor în Parlamentul European”. 

- Advertisement -
spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img