Președinții Camerei Deputaților și Senatului, Valeriu Zgonea, respectiv Călin Popescu Tăriceanu, susțin într-o scrisoare adresată ambasadorilor străini acreditați la București că actuala Opoziție încearcă să forțeze „căderea unui guvern legitim”, folosind sistemul judiciar ca o „unealtă” pentru preluarea puterii.
Președinții celor două Camere ale Parlamentului afirmă, totodată, că Opoziția a lansat un „război împotriva ordinii constituționale din România” și că se încearcă boicotarea Parlamentului și generarea unor „proteste stradale ilegale pentru a crea presiune și a împinge România în haos”.
„Opoziția încearcă să forțeze căderea unui guvern legitim, susținut de către o majoritate parlamentară legitimă, folosind ca pretext un caz judiciar, punând astfel în pericol nu numai stabilitatea României într-o regiune din ce în ce mai agitată, dar și democrația României, la 25 de ani de la căderea comunismului. Opoziția a lansat un război împotriva ordinii constituționale din România. Ei încearcă să captureze puterea total și să ducă țara într-o criză profundă, cerând alegeri anticipate — în pofida unei majorități parlamentare solide formată de o largă coaliție ce include forțe social-democrate, liberal, progresive și conservatoare”, se arată în documentul obținut de AGERPRES.
Valeriu Zgonea și Călin Popescu Tăriceanu afirmă, în scrisoare, și faptul că premierul Victor Ponta a fost acuzat de către procurori „înainte de a i se oferi șansa de a fi audiat sau șansa de a oferi o explicație în fața acuzațiilor”, adăugând că acesta își poate însă dovedi nevinovăția „dacă i se permite”.
„Camera Deputaților, în mod legal și constituțional, chemată să se pronunțe asupra acestei chestiuni, a votat cu o largă majoritate împotriva cererii DNA. Noi credem cu tărie că acest caz judiciar nu trebuie să aibă o semnificație politică. Referindu-se la caz, prim-ministrul a declarat că va coopera pe deplin cu procurorii și că nu vor fi obstrucții de nicio manieră. Camera Deputaților s-a pronunțat împotriva transformării cazului prim-ministrului într-un pretext pentru o criză gravă de către forțele politice din Opoziție. (…) Care este miza aici? Nu persoana prim-ministrului — care poate și fără dubiu va dovedi nevinovăția sa, dacă i se permite. Pericolul aici este distrugere nedemocratică a actualului guvern și majorității parlamentare, cu scopul de a da puterea actualilor membri din Opoziție”, se mai arată în documentul amintit.
Președinții Camerei Deputaților și Senatului adaugă faptul că Opoziția amenință să distrugă progresul recent al României „prin metode de forță nedemocratice și ilegitime și să folosească sistemul judiciar ca o unealtă în încercarea lor de a ajunge la putere în România”.
Potrivit acestora, este împotriva angajamentelor asumate de către România față de partenerii săi europeni și transatlantici ca „PNL să folosească sistemul judiciar pentru a rezolva incapacitatea sa de a convinge atât populația, cât și membrii Parlamentului printr-un program politic coerent”.
„La momentul actual, România este o ancoră de stabilitate într-o regiune cu probleme. (…) Singurii beneficiari ai acestui haos sunt cei interesați să genereze instabilitate în această regiune atât de tulburată de situația din Ucraina. Noi ca reprezentanți ai majorității legitime, aleasă de poporul român prin alegeri libere și democratice, suntem îngrijorați că țelul câtorva lideri de a cuceri putere absolută poate pune în pericol decenii de progres democratic și mai ales pașii uriași din anii trecuți către o societate mai prosperă și mai justă în care există respect total pentru statul de drept”, mai spun cei doi în scrisoarea adresată ambasadorilor străini acreditați la București.
Valeriu Zgonea și Călin Popescu Tăriceanu menționează, de asemenea, că în opinia lor sistemul judiciar nu a fost niciodată mai activ ca în ultimii trei ani.
„Împreună am reușit nu numai să trecem peste criza economică, dar și să asigurăm creștere economică pentru al treilea an consecutiv — în momentul acesta cea mai mare rată din Europa. Sistemul judiciar este independent și nu a fost niciodată mai activ ca în ultimii trei ani. Lupta împotriva corupției este consolidată, asemeni securității naționale în contextul regional”, mai spus cei doi demnitari.