spot_img
3 C
București
sâmbătă, noiembrie 23, 2024
AcasăAnalizeAlianță maghrebiană care enervează Marocul

Alianță maghrebiană care enervează Marocul

-

- Reclama -

Preşedintele tunisian Kais Saied organizează luni o „primă întâlnire consultativă” la Tunis cu omologii săi din Algeria şi Libia, în vederea posibilei formări a unui nou bloc de state maghrebian, informează AFP.

- Reclama -

Saied i-a invitat pe preşedintele algerian Abdelmajid Tebboune şi pe preşedintele consiliului prezidenţial libian Mohamed al-Menfi să participe la „o primă întâlnire consultativă între liderii celor trei ţări frăţeşti”, conform unui comunicat oficial.

- Advertisement -

Nici Marocul, nici Mauritania nu au fost invitate la acest eveniment, care prefigurează formarea unei entităţi la nivelul Maghrebului.

Principiul unei „reuniuni tripartite maghrebiene”, organizată o dată la trei luni, a fost decis de cei trei lideri atunci când s-au întâlnit în marja unui summit privind gazele la Alger la începutul lunii martie.

- Advertisement -

Într-o declaraţie, cele trei ţări au subliniat „necesitatea de a unifica şi intensifica eforturile pentru a face faţă provocărilor economice şi de securitate, în serviciul intereselor” popoarelor lor.

Media marocane precum Hespress şi Le360 au acuzat Algeria că doreşte să „formeze o alianţă maghrebiană împotriva Marocului”, marele său rival regional, şi au denunţat o „manevră menită să-i facă pe oameni să creadă că Algeria nu este izolată în vecinătatea sa”.

La rândul său, ministrul algerian de externe Ahmed Attaf a apărat aceste iniţiative ca fiind menite să umple un vid, în contextul în care, în opinia sa, Uniunea Maghrebului Arab (AMU), creată în urmă cu 35 de ani, este „în comă” şi „nu are activitate”.

Preşedintele algerian Tebboune a dat asigurări într-un interviu televizat la începutul lunii aprilie că „acest bloc nu este îndreptat împotriva niciunui alt stat” şi că „uşa este deschisă ţărilor din regiune” şi „vecinilor noştri occidentali”, o aluzie la Maroc.

AMU a fost fondată la Marrakech în 1989, cu ambiţia de a consolida legăturile politice şi economice dintre Maroc, Algeria, Mauritania, Tunisia şi Libia pe modelul Comunităţii Europene, viitoarea Uniune Europeană. După un început promiţător, tensiunile recurente dintre Rabat şi Alger au dus la un impas, iar ultimul summit între lideri datează din 1994.

Una dintre cele mai controversate probleme dintre Maroc şi Algeria este Sahara Occidentală.

Acest teritoriu, bogat în resurse minerale şi în ape cu peşti, este controlat în cea mai mare parte de Maroc, dar revendicat de separatiştii Sahrawi ai Frontului Polisario, susţinuţi de Algeria. ONU îl consideră un „teritoriu non-autonom”.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img