spot_img
25.3 C
București
sâmbătă, mai 25, 2024
AcasăAnalizeAmericanii pot supraveghea cetățeni străini fără mandat judiciar

Americanii pot supraveghea cetățeni străini fără mandat judiciar

-

Senatul SUA, în urma Camerei Reprezentanților, a aprobat prelungirea secțiunii 702 din Foreign Intelligence Surveillance Act (FISA) pentru încă doi ani, relatează NBC.

Programul vizează în special persoanele non-americane din străinătate, inclusiv prin consultarea corespondenţei electronice.

- Advertisement -

Textul de lege a fost puternic denunţat de organizaţiile care apără viaţa privată şi libertăţile.

„Nu a fost ușor, au fost multe puncte de vedere diferite, dar știm cu toții un lucru: să lași FISA să expire ar fi periculos. Oprirea terorismului, traficului de droguri și extremismului violent este o parte importantă a securității noastre naționale”, a declarat liderul majorității democrate Chuck Schumer, menționând că senatorii ambelor partide și-au exprimat sprijinul.

- Advertisement -

Acest document permite guvernului SUA să efectueze supraveghere direcționată a cetățenilor străini care locuiesc în afara SUA, fără mandat judiciar, chiar și atunci când aceștia comunică cu americanii. 60 de senatori au votat „pentru”, 34 „împotrivă”.

Amendamentele oponenților FISA au fost respinse.

Criticii spun că puterile legii sunt prea largi, permit colectarea „incidentă” de date despre cetățenii americani și nu reușesc să prevină abuzurile. Grupuri pentru drepturile omului, cum ar fi Uniunea Americană pentru Libertăți Civile, spun că legea este folosită ca instrument în culise pentru a culege informații despre americani.

Un oficial al serviciilor de informații a declarat pentru NBC că aproape 60% din Daily Briefs ale președintelui conțin date obținute prin FISA.

spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img