Primăriță USR din Cîmpulung, Elena Lasconi, se află într-o situație mai rar întîlnită: se declară de credință ortodoxă, dar toți cei din familia sa, părinți, frați, nepoți șamd sunt protestanți de rit penticostal. Prezentă în emisiunea Ancăi Alexandrescu de la Realitatea Plus, primărița a recunoscut ieri fără ezitări acest lucru, dar nu a furnizat și explicații pentru această situație mai puțin întîlnită, transmite Inpolitics.
Pentru ca Lasconi să fie adepta altui cult creștin decît restul membrilor familiei sale nu sunt prea multe variante. Familia sa, întinsă pînă în îndepărtata Australie, a fost inițial ortodoxă pentru ca, la un moment, din varii motive, să fie ales in corpore trecerea la altă confesiune, cu excepția primăriței. Sau, invers, au fost dintotdeauna penticostali și cea care și-a schimbat confesiunea, din cine știe ce motive, a fost Elena Lasconi, trecînd la ortodoxie. În fine, o variantă absolut ipotetică e că o familie de penticostali a decis să-și boteze fiica în cultul ortodox, nu e clar din ce motive, mai ales că la penticostali botezul se face în adolescența, în momentul în care tinerii au capacitatea de a înțelege preceptele creștine.
”Eu sunt creştină, sunt ortodoxă şi consider că familia este formată dintr-o femeie şi un bărbat”, spunea, în noiembrie, Lasconi la Prima TV, în siajul scandalului provocat de mărturisirea sa că a votat pentru familia tradițională la celebrul referendum de acum cîțiva ani.
Cazul e foarte asemănător cu al altui politician celebru, Corneliu Vadim Tudor, a cărui credință ortodoxă reprezenta o componentă extrem de importantă, de trîmbițată, am spune, a personalității sale de om politic. Vadim făcea permanent paradă legat de convingerile sale ortodoxe, dar într-o zi a venit o lovitură, într-un an electoral, din partea presei care a dezvăluit o ciudățenie de proporții: liderul PRM ortodox era copilul unui cuplu de pastori baptiști.
Confruntat cu dovezi de netăgăduit, Vadim Tudor a recunoscut credința părinților săi, dar cîțiva ani mai tîrziu a pretins că el alesese să își schimbe confesiunea în 1987, fără a explica motivele. Pentru Vadim Tudor, în general imun la orice acuzații și critici, dezvăluirea legată de credința părinților a fost cea mai grea lovitură de imagine pe care a primit-o în cariera politică. Presa epocii remarca, în anii 2000, că liderul PRM făcea un joc ambiguu, în țară prezentîndu-se ortodox devotat, iar la extern, în special în relația cu americanii, recomandîndu-se drept baptist și fiu de pastori baptiști, inclusiv într-o scrisoare trimisă președintelui SUA, George W.Bush.
- Advertisement -