Inițiativa îi aparține Asociației „Basarabia” a românilor din regiunea Odesa, organizație membră a Consiliului Național al Românilor din Ucraina, care a solicitat instituirea Zilei limbii române în Ucraina pe 31 august, scrie veridica.ro conform BucPress din Cernăuți.
Într-o scrisoare deschisă remisă autorităților ucrainene pe 27 octombrie, de Ziua scrierii și a limbii ucrainene, instituirea Zilei Limbii Române în Ucraina trebuie să aibă loc în contextul recentelor întâlniri bilaterale româno-ucrainene, dar și declarării zilei de 9 noiembrie drept Zi a limbii ucrainene în România.
Potrivit președintelui Uniunii Ucrainenilor din România, deputatul Nicolae Miroslav Petrețchi, Legea României nr. 213/2018 a transpus în practică o dorință mai veche a etnicilor ucraineni de a celebra Ziua Limbii ucrainene în fiecare an, la 9 noiembrie.
„România rămâne cel mai bun exemplu în ceea ce privește conservarea limbii materne, devenind chiar model de bune practici în domeniu, preluat de tot mai multe state”, a menționat parlamentarul român de etnie ucraineană.
Serviciul de Stat al Ucrainei pentru Politicile Etnice și Libertatea Conștiinței a subliniat într-un răspuns din 26 decembrie că „este nevoie de o consultare și coordonare cu reprezentanții majorității organizațiilor publice care reprezintă minoritatea (comunitatea) românească din Ucraina, precum și cu experți din domeniu privind alegerea datei”.
În același timp, potrivit unui comunicat al Asociației „Basarabia” inițiativa nu este agreată de Ministerul Culturii de la Kiev, care presupune că instituirea Zilei limbii române la nivel de stat „ar poate stimula alte grupuri etnice să ceară recunoașterea zilei limbii acestora, fapt care poate crea tensiune în societate”. De asemenea, în răspunsul Ministerului Culturii este precizat faptul că în Ucraina este celebrată anual, la 21 februarie, Ziua internațională a limbii materne, ceea ce ar fi suficient pentru fiecare minoritate națională.