spot_img
6 C
București
duminică, noiembrie 24, 2024
AcasăActualitateMaia umilită în Chișinău și în satul natal

Maia umilită în Chișinău și în satul natal

-

Președinta Moldovei Maia Sandu a fost umilită in primul tur al alegerilor pentru Primăria Chișinău. Omul partidului său PAS a pierdut din primul tur in fața lui Ion Ceban. În satul său natal Maia a fost umilită la un scor de forfait, 69% pentru contracandidat.

- Reclama -

În Republica Moldova duminică au avut loc alegeri locale, iar rezultatele partidului Maiei Sandu sunt sub așteptări.

- Advertisement -

Ceban este considerat pro rus.

Ion Ceban a câștigat alegerile din primul tur cu puțin peste 50%, în timp ce candidatul partidului Maiei Sandu a obținut circa 28%. Socialiștii moldoveni considerați pro ruși au obținut un pic peste 4%, ceea ce înseamnă că forțele pro ruse anti Maia pot contoriza un scor de circa 55%, ceea ce reprezintă un semnal îngrijorător pentru alegerile parlamentare si prezidențiale care urmează pentru actuala președintă a Moldovei.

- Advertisement -

Mai mult in satul său natal Maia Sandu a pierdut tot din primul tur cu un scor mult mai categoric în comparație cu Chișinău.

Ion Ceban a fost învestit în funcția de primar al Chișinăului în noiembrie 2019. În acest context, noul primar părăsea oficial Partidul Socialiștilor pe listele căruia fusese ales, spunând că la primărie „nu va mai fi loc pentru geopolitică și politică”, nota Europa Liberă.

Primul său oaspete la primărie a fost ambasadorul Federației Ruse în R. Moldova, Oleg Vasnețov, cu care au stabilit „o agendă comună” de lucru. „Contăm mult pe prietenia și experiența orașelor mari din Rusia”, declara în cadrul acelei vizite edilul, căruia ambasadorul îi promitea că primarii orașelor din Rusia vor fi dispuși să-i acorde „susținere și asistență”.

La două săptămâni după vizita lui Vasnețov, Ceban zbura la Moscova, în prima sa vizită oficială externă. Primarul s-a întâlnit cu doi oficiali de rang înalt care-l puteau ajuta în a crea relații mai apropiate cu Rusia. Primul – omologul său, primarul Moscovei, Serghei Sobianin, iar al doilea – Dmitri Kozak, reprezentantul președintelui rus, Vladimir Putin, pentru dezvoltarea relațiilor comercial-economice cu R. Moldova.

Cu Kozak, Ceban a convenit „să aibă o colaborare strânsă”, iar lui Sobianin i-a cerut printre altele „suport sub formă tehnică și utilaje” pentru necesitățile municipalității.

Pe parcursul mandatului, Ion Ceban a căutat sprijin pentru proiectele primăriei și în România. După ce l-a primit pe ambasadorul rus la primărie pe 13 noiembrie 2019, a doua zi primarul îl avea ca oaspete pe ambasadorul României în R. Moldova, Daniel Ioniță, pe care „l-a rugat să ajute echipa Primăriei Chișinău în vederea realizării proiectelor comune cu primăriile din România”.

În calitate de primar al capitalei, în 2022 Ion Ceban a avut peste 30 de întâlniri cu primarii și liderii consiliilor municipale din România, căutând sprijin financiar pentru proiectele sale.

Spre deosebire de perioadele anterioare din cariera sa politică, pe durata mandatului de la primărie, Ion Ceban nu s-a manifestat în mod deschis împotriva legăturilor cu Vestul, cu România, cu Uniunea Europeană sau cu NATO. Dimpotrivă, în ultimul an înainte de alegeri, a lansat un partid declarat pro-european cu care își propune să câștige cel de-al doilea mandat de primar al Chișinăului.

În fruntea noului său partid – Mișcarea Alternativă Națională (MAN), înregistrat oficial în anul 2022, cu un nucleu format în bună parte din angajați ai primăriei, Ion Ceban declară că „integrarea europeană ar trebui să devină idee națională”. Fraza respectivă devine, treptat, o mantră politică și este repetată la aparițiile sale publice din 2023.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img