spot_img
15.7 C
București
vineri, septembrie 20, 2024
AcasăAnalizeDavid Alton: „Întâlnirea Camerei Lorzilor despre rolul Iranului în destabilizarea Orientului Mijlociu”

David Alton: „Întâlnirea Camerei Lorzilor despre rolul Iranului în destabilizarea Orientului Mijlociu”

-

de David Alton, scriitor

- Reclama -

Întâlnirea Camerei Lorzilor privind rolul Iranului în destabilizarea Orientului Mijlociu – printre vorbitori s-au numărat Bob Blackman CBE MP, Alex Sobel MP, Jim Shannon MP, Marie Rimmer MP, profesorul Walid Phares, Mosa Zahed, Azadeh Zabeti și, printr-o legătură video, Maryam Rajavi, președintele ales al Consiliului Național al Rezistenței Iranului.

- Advertisement -

Vorbitorii au fost unanimi în apelul lor către Guvernul Regatului Unit de a interzice Garda Revoluționară Islamică și în sprijinul protestului condus de femeile din Iran.

Întâlnirea a fost prezidată de Lordul Alton din Liverpool, care a declarat:

- Advertisement -

„Aș dori să vă urez bun venit tuturor la conferința noastră și să vă mulțumesc tuturor vorbitorilor și publicului pentru că ne-ați însoțit într-o discuție oportună și importantă despre Iran.

Conferința de astăzi este împărțită în două segmente de câte 30 de minute.

În prima parte, ne vom concentra pe discuții despre rolul destabilizator al Teheranului în regiune, cu vorbitorul nostru invitat, profesorul Walid Phares din SUA, printr-o legătură video, care ne va actualiza și informa despre sprijinul regimului iranian pentru terorism și război.

În cel de-al doilea segment, vom discuta despre continuarea revoltei populare pentru libertate și democrație din Iran, cu vorbitorul nostru invitat din mișcarea democratică iraniană organizată, CNRI, care ne va actualiza cu privire la dezvoltările recente legate de proteste, situația regimului și perspectivele de schimbare în Iran.

Aceste subiecte sunt strâns legate, deoarece exportul terorismului și destabilizarea Orientului Mijlociu și a altor regiuni au fost caracteristici cheie ale strategiei regimului iranian pentru a-și asigura supraviețuirea și controlul ferm acasă.

Oficiali de rang înalt ai regimului și Garda Revoluționară Islamică (IRGC) au recunoscut acest lucru în declarații publice și remarci, subliniind că, dacă regimul nu luptă în Irak, Siria, Yemen, Palestina și Liban, atunci trebuie să lupte pentru supraviețuirea sa la Teheran.

Între timp, Regatul Unit nu a interzis IRGC – în ciuda unei intervenții la sfârșitul săptămânii trecute din partea oficialilor din Departamentul de Stat al SUA, care au cerut public țărilor din întreaga lume să interzică IRGC ca grup terorist.”

S-a raportat că Secretarul de Interne și Ministrul Securității susțin amândoi o astfel de interzicere, alături de mulți colegi din toate părțile așezărilor în ambele Camere.

Ceea ce ar trebui să convingă acum cu siguranță FCDO (Ministerul Afacerilor Externe și Dezvoltării Internaționale din Marea Britanie) să procedeze astfel sunt provocările tot mai mari atât în ​​țară, cât și în străinătate, care demonstrează pericolul pe care Garda Revoluționară Islamică (IRGC) îl reprezintă. În plus, au existat rapoarte care susțin că IRGC a fost implicată în planificarea atrocității din Israel.

FCDO recunoaște însă că, începând cu 2022, MI5 și poliția de combatere a terorismului au avut de-a face cu peste 15 amenințări credibile din partea regimului iranian de a ucide sau răpi persoane care erau britanice sau cu reședință în Marea Britanie.

Săptămâna trecută, Robin Simcox, șeful Comisiei pentru Contracararea Extremismului, a cerut interzicerea IRGC, avertizând că influența sa aici îi conferă capacitatea de a răspândi opinii extremiste și de a amenința coeziunea socială. Antisemitismul pe străzile Londrei și în alte locuri ar trebui să demonstreze cu siguranță FCDO că a sosit momentul să înlăture blocajul privind interzicerea.

Să nu existe îndoială că regimul, prin colaborarea sa cu alte dictaturi și regimuri autoritare, inclusiv Putin, Xi și Kim, știe că poporul Iranului și aspirațiile sale democratice reprezintă cea mai serioasă amenințare la adresa teocrației sale totalitare. El se angajează în războaie, terorism și distrugere în regiune și dincolo de ea, în încercarea de a combate idealurile democratice, atât în străinătate, cât și în țară.

Vom auzi în seara aceasta de la Președintele ales al Mișcării de Rezistență Iraniană (NCRI), doamna Rajavi, care a argumentat constant că atunci când liderii noștri, experții și gânditorii politici externi au promovat iluzia că moderatii și reformatorii sunt în creștere din interiorul regimului teocratic din Iran, a fost doar o iluzie monstruoasă și o înșelăciune: „Un șarpe nu poate naște o porumbiță.”

„Prin urmare, este crucial să înțelegem că una dintre cele mai presante provocări geopolitice care se desfășoară în Orientul Mijlociu astăzi este lupta dintre dictatura religioasă și poporul Iranului cu privire la cine ar trebui să conducă Iranul. Evenimentele care au avut loc în Iran și în regiune în ultimul an ar trebui să-i convingă pe cei care mai au îndoieli în acest sens.

Timp de patru decenii, NCRI a acționat ca un parlament în exil pentru a promova lupta pentru schimbarea democratică în Iran. Ei au expus programul nuclear al regimului, sprijinul pentru terorism și abuzurile împotriva drepturilor omului printr-o rețea de rezistență din interiorul Iranului.

Doamna Rajavi a prezentat o platformă democratică cu zece puncte pentru viitor, care conține aspirațiile democratice ale poporului iranian și oferă o alternativă popular susținută cu adevărat la regimul actual.

Platforma doamnei Rajavi este recunoscută și susținută în parlamentele occidentale și de lideri politici și experți, deoarece îmbrățișează valorile democratice ale societății noastre și previzionează:

  • un Iran fără pedeapsa cu moartea și tortura
  • un Iran în care liderii sunt aleși în alegeri libere și corecte
  • un Iran bazat pe egalitatea de gen, stat de drept, separarea religiei de stat, libertate religioasă și respect pentru minoritățile religioase și etnice
  • un Iran care respinge armele de distrugere în masă și armele nucleare și caută o politică externă bazată pe pace și conviețuire cu țările vecine și cu lumea.

Ar trebui să privim această alternativă în contextul unui regim care, pe 16 septembrie 2022, a fost responsabil pentru moartea lui Mahsa Amini în custodia poliției morale a țării. O represiune a forțelor de securitate care a urmat a dus la moartea a peste 530 de persoane și arestarea a peste 22.000 de oameni. În lumina tratamentului său îngrozitor al femeilor și a dizidenților, cred cu tărie că Regatul Unit ar trebui acum să conducă activ și public o coaliție de aliați și parteneri internaționali pentru a ține regimul responsabil pentru abuzurile sale împotriva drepturilor omului și crimele împotriva umanității prin mecanisme ale ONU și jurisdicție universală conform propriilor noastre legi. Dovezi ale acestor încălcări sistematice ale drepturilor omului care constituie crime împotriva umanității există deja și vor fi documentate în continuare atunci când noua misiune de cercetare a ONU privind Iranul își va prezenta raportul în martie anul viitor.

Așa cum vom afla de la ceilalți vorbitori și invitații noștri, permiteți-mi să subliniez din nou: Viitorul Iranului – care este marioneta și finanțatorul Hamas din Gaza, Hezbollah din Liban și hutii din Yemen – este de o importanță crucială, deoarece afectează viitorul Orientului Mijlociu și al lumii.”

- Advertisement -
spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img