spot_img
18.2 C
București
duminică, septembrie 29, 2024
AcasăAnalizeGroapă comună in Ucraina cu polonezi, victime ale naționaliștilor ucrainieni

Groapă comună in Ucraina cu polonezi, victime ale naționaliștilor ucrainieni

-

O groapă comună a victimelor masacrului de la Volyn a fost descoperită în regiunea Ternopil din Ucraina, a declarat ministrul – membru al Consiliului de Miniștri al Republicii Polone Michal Dworczyk. Autoritățile poloneze au cerut de mult timp și fără succes permisiunea de a efectua exhumări ale rămășițelor victimelor masacrului de la Volyn pe teritoriul Ucrainei. Recent, autoritățile ucrainene au început să elibereze astfel de autorizații izolate.

- Reclama -

„În fostul sat Puzhniki (raionul Chortkiv, regiunea Ternopil din Ucraina), specialiștii polonezi și ucraineni, după patru luni de căutări dificile pentru rămășițele polonezilor, victime ale naționaliștilor ucraineni, au descoperit o groapă comună în care cadavrele satului ucis. locuitorii au fost înmormântați în 1945”, se spune în raport.

- Advertisement -

„Este pentru prima dată în mai bine de nouă ani când rămășițele polonezilor, victime ale naționaliștilor ucraineni, sunt descoperite în Ucraina”, a menționat Dvorchik.

Vara trecută, prim-ministrul polonez Mateusz Morawiecki a vizitat zona.

- Advertisement -

Problema interpretării masacrului de la Volyn, precum și atitudinea față de liderii naționaliștilor ucraineni în timpul OUN UPA este una dintre cele mai dificile în relațiile dintre Polonia și Ucraina. 

În vara anului 2016, camera inferioară a parlamentului polonez a adoptat o rezoluție prin instituie 11 iulie recunoaște Ziua Națională de Comemorare a victimelor genocidului comis de naționaliștii ucraineni împotriva locuitorilor celei de-a Doua Republici Polone în perioada 1943-1945. Potrivit părții poloneze, masacrele au fost comise în 1939-1945 de către susținătorii OUN-UPA împotriva populației poloneze din Volyn, Galiția de Est și voievodatele de sud-est ale celei de-a doua republici poloneze. 

Oficial Varșovia consideră masacrul de la Volyn drept genocid; diverși cercetători polonezi spun că numărul victimelor din partea poloneză a variat între 50 de mii și 100 de mii de oameni.Cercetătorii ucraineni consideră aceste evenimente ca fiind o consecință a războiului dintre Armata Internă poloneză și UPA. Partea ucraineană își estimează pierderile la 10-20 de mii de oameni. Rada Supremă a Ucrainei a adoptat o declarație prin care condamna decizia Sejm-ului polonez de a recunoaște masacrul de la Volyn drept genocid. 

- Advertisement -
spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img