Sărbătorile de iarnă înseamnă pentru români multă carne de porc mâncată între Ignat, 21 decembrie, și Bobotează, 6 ianuarie. De la cârnați, la piftie și friptură. În ultimii ani, din ce în ce mai puțină provine de la porci crescuți în România. Importurile sunt baza, spune Europa Liberă.
2,8 milioane de porci sunt crescuți în 2023 în fermele din România. În 2016, erau 4,3 milioane. Încet-încet, am ajuns ca, din cele 37,5 kilograme de carne de porc mâncate în medie în fiecare an de fiecare dintre noi, doar maximum 7 kilograme să provină de la animale crescute în România.
Iar anul acesta de Crăciun, doar un kilogram din zece de preparate din carne de porc va veni din animale crescute în România, spune Ioan Ladoși, președintele Asociației Producătorilor de Carne de Porc din România (APCPR). Ar fi un minim istoric, afirmă el.
„Dacă la finalul anului trecut și începutul anului în curs puteam aprecia că, din datele pe care le avem de producători și de la Institutul Național de Statistică, undeva aproape de 20% din carnea consumată în România mai provine din ferme autohtone, anul acesta situația e cam la fel. Dacă va fi tot 20% sau va scădea spre 10% va depinde și de câți porci vor ieși din gospodăriile individuale”, estimează Ladoși.
Institutul Național de Statistică (INS) calcula anul trecut că, în medie, consumul anual de carne de porc pentru un român a crescut cu cinci kilograme în ultimul deceniu. În același timp, mâncăm din ce în ce mai puțină carne autohtonă și din ce în ce mai multă din import, conform studiilor patronatelor.