spot_img
3.9 C
București
duminică, noiembrie 24, 2024
AcasăActualitateRomânia zero în cazul Gherghuț

România zero în cazul Gherghuț

-

de Bogdan Tiberiu Iacob, preluare Inpolitics

E festival de felicitări și autofelicitări la nivelul autorităților române după ce românul Iulian Gherghuț, răpit acum opt ani în Burkina Faso de teroriști a fost eliberat și a revenit azi în țară. „Felicitări tuturor instituțiilor române implicate pentru eforturile permanente și mulțumiri partenerilor externi care ne-au sprijinit în acest demers dificil”, a scris Iohannis pe Twitter. Probabil mai corect ar fi fost ca președintele să felicite piloții avionului care l-au adus pe român în țară, pentru că meritele instituțiilor statului sunt, cel mai probabil, imaginare. Și vom explica de ce.

„Ministerul Afacerilor Externe folosește acest prilej pentru a adresa mulțumiri, în numele autorităților române, tuturor partenerilor externi, în mod special autorităților marocane, pentru sprijinul important acordat în vederea soluționării acestui caz extrem de complicat” punctează și ministerul Luminiței Odobescu, în paralel cu președintele. Prim-ministrul Ciolacu scrie și el că „acest lucru a fost posibil prin efortul constant al tuturor instituțiilor românești cu responsabilități în domeniu și cu sprijinul partenerilor noștri externi”.

Nimeni nu furnizează cel mai mic amănunt despre țara de unde a fost recuperat ori despre felul concret în care a fost salvat românul nostru, a cărui răpire a fost revendicată de gruparea teroristă Al-Mourabitoune, integrată ulterior în al-Qaeda din Mali, acum cîțiva ani. De atunci, i s-a pierdut urma și nu e exclus ca el să fi ajuns în altă țară saheliană, inclusiv Maroc, știute fiind desele relocări ale celulelor teroriste din regiune, cu atît mai mult cu cît în Mali s-a dat anul trecut lovitură de stat militară.

Motiv pentru suspiciuni firești.

Bunăoară, fostul purtător de cuvînt al STS, colonelul Daniela Tobă, scrie, cu ironie, pe Facebook, că ”MAE se pupă singur în oglindă şi spune că celula aia de criză înfiinţată în urmă cu 8 ani a muncit cu sudori, cu frisoane, cu cisterne de RedBull şi iată azi minunatul rezultat(…)Autorităţile marocane or fi dat iama prin ograda al-Qaida, au eliberat ce ostatici or fi găsit, printre ei şi românul, apoi au sunat la ambasada noastră: alo, băbăieţ’, am găsit unul d-al vostru p-aici, veniţi de-l luaţi, bre! Meritul MAE şi implicit al SIE? Zero. Barat zero”.

Culmea e că sarcasmul coloneului Tobă are susținere în realitate.

Mai precis, pe 26 iulie, în Maroc a avut loc una dintre cele mai mari operațiuni de combatere a terorismului din istoria țării, serviciile de securitate arestînd 50 de suspecți într-o singură zi.
Arestările, care au avut loc în operațiuni simultane, au acoperit 13 orașe din Maroc, inclusiv Casablanca, Mohammedia, Fez, Marrakech, Agadir, Azilal, Meknes, Taza, Tetouan, Larache, Safi, Kenitra și Sidi Kacem. Dintre cei 50 reținuți, 21 au fost plasați în arestul poliției sub supravegherea parchetului.

Arestările au rezultat în urma operațiunilor conduse de agenți ai Biroului Central de Investigații Judiciare (BCIJ) – omologul marocan al DIICOT – și ai forțelor speciale antiteroriste ale Direcției Generale de Supraveghere a Teritoriului Național (DGST).
Potrivit agenției de stat SNRTNews, suspecții au atras atenția serviciilor de securitate pentru activități suspecte care arată legături cu organizații extremiste precum ISIS și Al Qaeda.
Conform presei marocane, operațiunile de percheziție la casele suspecților au permis serviciilor de securitate să confiște arme, manuscrise care propovăduiau ideologii teroriste, ghiduri pentru fabricarea explozibililor etc.

Forțele de securitate marocane au desfășurat în ultimele săptămîni mai multe operațiuni similare cu acoperire pe zona Sahel, ca parte a eforturilor lor de combatere a terorismului, mai scrie presa marocană, care menționează că serviciile marocane au colaborat la ultimele acțiuni cu cele spaniole și americane. Niciun cuvințel, evident, despre vreun serviciu sau instituție românească.

Coincidența între momentul derulării recentelor operațiuni marocane contra adepților ISIS și al-Qaeda, mai ales cea din 26 iulie, și momentul revenirii în țară a lui Iulian Gherguț e prea mare pentru a nu conduce la ipoteza unei conexiune logice între evenimente. Exact cum a spus col. Tobă, marocanii au dat iama în teroriști, prilej pentru a elibera și cîteva victime ale acestora, după care au sunat în țările de origine pentru a-i livra. Avînd în vedere că președintele Iohannis e dispărut de săptămîni bune, iar ministrul de externe se plimbă pe la festivaluri rurale, e de mirare că le-a răspuns cineva la telefon.
În rest, felicitări autorităților române.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img