Cea mai importantă sarcină a următorului deceniu va fi dezvoltarea reţelei de apă potabilă, iar elaborarea unui program naţional în acest sens este deja în curs de desfăşurare, a anunţat, luni, la Székesfehérvár, Zsolt V. Németh, secretar de stat responsabil pentru sectorul serviciilor de utilitate publică şi de alimentare cu apă potabilă din cadrul Ministerului Energiei din Ungaria.
În cadrul conferinţei de presă ţinută cu ocazia încheierii acordului de integrare privind transferul companiei Fejérvíz Zrt. în proprietatea statului, Zsolt V. Németh a subliniat că, în ultima perioadă, sectorul a fost caracterizat de dualitate, deoarece, în ciuda funcţionării dificile, s-au făcut progrese uriaşe la nivel naţional în reţelele de alimentare cu apă ale ţării. Acesta a adăugat că aproape 100% din populaţie este conectată la reţeaua de apă potabilă şi 83% la reţeaua de canalizare, în timp ce numărul staţiilor de epurare s-a dublat, în prezent funcţionând în Ungaria peste 880 de staţii.
Secretarul de stat a subliniat că s-au făcut investiţii uriaşe în reţelele de canalizare, “care pot fi măsurate în sute de miliarde”, dar nu s-a acordat suficientă atenţie întreţinerii şi dezvoltării reţelei de apă potabilă, astfel că în viitorul apropiat acestea se vor situa în centrul atenţiei.
În ceea ce priveşte transferul companiei Fejérvíz Zrt. în proprietatea statului, Zsolt V. Németh a declarat că “imobilele şi elementele de infrastructură au fost transferate de la o proprietate publică, la o altă proprietate publică”, după ce statul a achiziţionat o participaţie de 93% din compania care anterior era deţinută de consilii locale. Acesta a precizat că Fejérvíz Zrt. este cea de-a 10-a companie care a ajuns în proprietatea unei companii în care acţionar majoritar este statul, astfel Nemzeti Vízművek Zrt. (Compania Naţională de Apă) furnizează servicii de calitate pentru aproximativ 3,5 milioane de persoane.
Secretarul de stat a subliniat că din peste 400 de operatori care furnizau, în anul 2010, servicii de apă potabilă şi apă uzată în Ungaria, în anul 2022 au rămas doar 38. Politicianul a afirmat că aceasta a fost o evoluţie corectă datorită economiilor şi a faptului că este vorba de o infrastructură critică, a cărei funcţionare sigură este o prioritate.
Zsolt V. Németh a mai afirmat că prin aceste integrări se vor crea baze de apă mai stabile, care vor permite o utilizare economică şi rentabilă a apei şi vor duce, de asemenea, la un sistem de salarizare uniform. Acesta a menţionat că, după integrare, Fejérvíz Zrt. va primi din partea statului o subvenţie de 3,8 miliarde de forinţi (9,75 milioane euro), ceea ce ar putea duce, printre altele, la noi acorduri salariale.