spot_img
3 C
București
sâmbătă, noiembrie 23, 2024
AcasăAnalizeChiar dacă România trebuie să ia măsuri de austeritate Odobeasca vrea să...

Chiar dacă România trebuie să ia măsuri de austeritate Odobeasca vrea să dea bani Ucrainei

-

- Reclama -

Ministrul de Externe, Luminiţa Odobescu, a reiterat, la Consiliul Afaceri Externe, susţinerea pentru adoptarea unui pachet de sprijin financiar dedicat Ucrainei şi adoptarea rapidă a celei de-a opta tranşe din cadrul Instrumentului European pentru Pace, precum şi pentru consolidarea regimului de sancţiuni împotriva Rusiei şi a Iranului.

- Reclama -

În marja CAE, oficialii europeni au avut şi o discuţie informală, prin video-conferinţă, cu secretarul de stat american Antony Blinken cu privire la consolidarea relaţiei transatlantice pe teme de interes comun şi, de asemenea, o discuţie informală cu Înaltul Comisar al ONU pentru Drepturile Omului (OHCHR), Volker Türk, referitor la situaţia generală privind drepturile omului.

- Advertisement -

”Discuţia privind agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei, prima după Consiliul European din iunie şi după Summit-ul NATO de la Vilnius, s-a concentrat pe evoluţiile recente din teren, prezentate de ministrul ucrainean al afacerilor externe, Dmytro Kuleba, respectiv pe sprijinul multidimensional al UE pentru Ucraina. Ministrul român al afacerilor externe a reconfirmat susţinerea României pentru Ucraina, pe toate palierele, atât timp cât va fi necesar. A reiterat susţinerea pentru adoptarea unui pachet de sprijin financiar dedicat Ucrainei şi adoptarea, cu rapiditate, a celei de-a opta tranşe din cadrul Instrumentului European pentru Pace, precum şi pentru consolidarea regimului de sancţiuni împotriva Rusiei şi a Iranului”, arată MAE.

De asemenea, a avut loc o primă discuţie la nivel ministerial pe tema angajamentelor de securitate ale UE pentru Ucraina, în implementarea deciziilor Consiliului European din iunie. Ministrul român a exprimat apreciere pentru abordarea UE propusă în documentul de orientare a discuţiilor şi caracterul cuprinzător al propunerilor avansate, subliniind importanţa unei abordări strategice regionale mai ample, care să includă şi regiunea extinsă a Mării Negre.

- Advertisement -

Ministrul Luminiţa Odobescu a reiterat sprijinul pentru Formula de Pace propusă de preşedintele Zelenski şi pentru continuarea discuţiilor cu statele terţe în vederea implementării acesteia. Totodată, a exprimat deschidere pentru Declaraţia G7 adoptată în marja Summit-ului NATO de la Vilnius cu privire la sprijinul pentru Ucraina.

”În contextul refuzului Rusiei de a prelungi valabilitatea Iniţiativei ONU privind exportul de cereale prin Marea Neagră/BSGI, care a expirat la 17 iulie, ministrul Luminiţa Odobesxu a evidenţiat relevanţa sporită a Coridoarelor Solidarităţii ale UE în sprijinirea exporturilor de cereale ucrainene şi în asigurarea securităţii alimentare, precum şi rolul României în sprijinul acordat tranzitului cerealelor din Ucraina. De asemenea, în contextul mai larg al discuţiilor privind Ucraina, miniştrii de externe europeni au aprobat regulamentul care prelungeşte cu un an măsura comercială autonomă UE de liberalizare suplimentară a comerţului dintre Republica Moldova şi UE, decizie care va intra în vigoare începând cu 25 iulie a.c. pentru o serie de categorii de produse pentru care UE aplică un sistem de preţ de intrare. Această decizie şi măsura de sprijin din partea UE este încă o dovadă a angajamentului UE faţă de Republica Moldova, care continuă să resimtă puternic consecinţele negative ale agresiunii Rusiei asupra Ucrainei, inclusiv în plan comercial”, menţionează reprezentanţii ministerului.

În ceea ce priveşte Turcia, miniştrii au avut o discuţie strategică privind abordarea UE faţă de această ţară, în context post-electoral. Ministrul Luminiţa Odobescu a exprimat sprijinul pentru angajarea într-un dialog constructiv UE-Turcia, în linie cu Concluziile Consiliului European din iunie 2021. În contextul în care Turcia rămâne stat candidat şi partener-cheie al UE, ministrul Luminiţa Odobescu a susţinut că o abordare echilibrată, pragmatică şi principială este în interesul strategic pe termen lung atât al UE, cât şi al Turciei şi creează premisele implementării unei agende pozitive, bazată pe o abordare selectivă a subiectelor de interes comun. În acelaşi timp, este necesară o abordare constructivă sustenabilă din partea Ankarei. A exprimat sprijinul pentru dialogul la nivel înalt cu Turcia în domeniile de interes comun precum energie, transport, agricultură, cercetare/inovare, schimbări climatice, sănătate şi migraţie.

Totodată, a fost abordată succint şi dimensiunea geopolitică a securităţii economice europene. Un reper important în această discuţie este Strategia UE referitoare la securitatea economică, ca parte a procesului de reducere a riscurilor faţă de China, dar şi în contextul gestionării consecinţelor agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei.

În cadrul discuţiei informale cu secretarul de stat american Antony Blinken, ministrul Luminiţa Odobescu a reafirmat importanţa cooperării şi a unităţii transatlantice, în special în ceea ce priveşte gestionarea consecinţelor agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei. De asemenea, a evidenţiat importanţa unei coordonări strânse pentru a sprijini ţări vulnerabile precum Republica Moldova, Georgia sau partenerii din Balcanii de Vest.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img