spot_img
3.4 C
București
sâmbătă, noiembrie 23, 2024
AcasăActualitateComisia de la Veneția cere Ucrainei să respecte "dreptul minorităților la utilizarea...

Comisia de la Veneția cere Ucrainei să respecte „dreptul minorităților la utilizarea liberă şi neîngrădită a limbii lor materne în privat şi în public, oral şi în scris”

-

Potrivit Comisiei de la Veneţia, organismul format din specialişti în drept constituţional al Consiliului Europei, cu sediul la Strasbourg, a declarat că toţi membrii minorităţilor naţionale din Ucraina au dreptul la utilizarea liberă şi neîngrădită a limbii lor materne în privat şi în public, oral şi în scris, transmite agenția maghiară de știri MTI.

- Reclama -

Specialiştii Comisiei de la Veneţia au subliniat într-o rezoluţie, publicată marţi, care face referire la legea ucraineană privind minorităţile, că persoanele aparţinând minorităţilor naţionale au dreptul la: autodefinire, la libertatea de asociere şi de întrunire paşnică, la libertatea de exprimare, de gândire, de conştiinţă şi de religie, la participarea la viaţa politică, economică şi socială, la utilizarea limbii naţionale, au dreptul la educaţie în limba maternă şi au dreptul de a-şi păstra identitatea culturală.

- Advertisement -

Specialiştii au transmis că toţi cetăţenii Ucrainei au dreptul să aleagă în mod liber dacă aparţin sau nu unei comunităţi naţionale. O astfel de decizie sau exercitarea drepturilor în legătură cu aceasta nu trebuie să aducă prejudicii persoanelor vizate. Fiecare cetăţean ucrainean are dreptul să-şi folosească propriul nume şi, dacă este cazul, are dreptul să i se refacă numele de familie, se mai arată în rezoluţie.

Minorităţile naţionale au dreptul de a forma asociaţii şi de a participa la activităţile acestora. Participarea persoanelor aparţinând minorităţilor în asociaţii publice naţionale nu poate să fie un motiv pentru a le restrânge drepturile şi libertăţile, au subliniat cei din Comisia de la Veneţia.

- Advertisement -

Aceştia au afirmat că politica de integrare a statului trebuie să se abţină de la măsuri care vizează asimilarea membrilor comunităţilor naţionale împotriva voinţei acestora. Statul trebuie să garanteze drepturile, libertăţile şi interesele protejate de lege ale persoanelor aparţinând minorităţilor naţionale. Membrii minorităţilor naţionale sunt egali în faţa legii şi au dreptul la o protecţie juridică egală, aminteşte documentul.

“Discriminarea directă sau indirectă împotriva membrilor comunităţilor naţionale este interzisă”, precizează cei din Comisia de la Veneţia.

Persoanele aparţinând unei minorităţi naţionale au dreptul de a colecta, stoca, utiliza şi disemina informaţii pe cale orală, scrisă sau prin orice alt mijloc, în limba comunităţii lor. Persoanele aparţinând minorităţilor naţionale au dreptul să-şi păstreze şi să-şi dezvolte identitatea culturală, lingvistică şi religioasă, tradiţiile şi obiceiurile, să utilizeze realizările culturii lor, să-şi păstreze şi să-şi îmbogăţească patrimoniul cultural, precum şi să organizeze evenimente legate de istoria şi cultura lor, se mai arată în rezoluţie.

Statul trebuie să ajute şi să sprijine conservarea siturilor istorice şi a patrimoniului cultural al comunităţilor naţionale. Monumentele istorice, culturale şi religioase ale minorităţilor naţionale din Ucraina fac parte din cultura ucraineană, au mai scris specialiştii.

Aceştia au mai precizat că limbile minorităţilor naţionale pot fi folosite în mass-media, în conformitate cu legea. Comunităţile minoritare au dreptul de a-şi înfiinţa propriile mijloace de informare în masă, în conformitate cu legea. Publicaţiile în limbile minorităţilor naţionale editate pe cheltuiala bugetului de stat sau a bugetului local nu fac obiectul dispoziţiilor legii ucrainene, a mai precizat Comisia de la Veneţia. De asemenea, reglementările nu se aplică activităţilor librăriilor specializate.

În localităţile în care trăiesc persoane aparţinând în mod tradiţional minorităţilor naţionale sau în care acestea reprezintă o parte semnificativă a populaţiei, pe lângă limba oficială de stat este permisă utilizarea limbii minorităţilor naţionale pe panourile autorităţilor locale. Acelaşi lucru este valabil şi pentru anunţurile generale, inclusiv oferte, panouri, panouri publicitare şi alte mesaje, inscripţii şi alte informaţii afişate public sub formă de text, imagini sau mesaje sonore. De asemenea, este permisă distribuirea de materiale de campanie electorală în limba oficială a statului şi în limba minorităţii naţionale în cauză.

Statul trebuie să promoveze educaţia şi formarea pedagogică şi ştiinţifică în limbile minorităţilor naţionale, precizează rezoluţia. Cheltuielile necesare pentru a asigura punerea în aplicare a măsurilor de respectare a drepturilor şi libertăţilor minorităţilor naţionale trebuie să fie asigurate de la bugetul de stat, în cadrul unui program bugetar separat, se mai subliniază în document.

Comisia de la Veneţia a mai remarcat faptul că persoanele aparţinând minorităţilor naţionale sunt obligate să respecte Constituţia şi legile Ucrainei, să apere independenţa şi integritatea teritorială a Ucrainei, să respecte limba, cultura, tradiţiile, obiceiurile şi identitatea religioasă a ţării. Drepturile şi libertăţile persoanelor aparţinând minorităţilor naţionale pot fi restrânse în conformitate cu legea, dacă este necesar, au adăugat specialiştii.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img